open-navfaktor-logo
search
Istraživanja
Nauka našla odgovor zašto djeca ne vole zelenu hranu
Bitka oko povrća vodi se u gotovo svakom kućanstvu. Brokula djeci jednostavno ne izgleda i ne miriši privlačno kao malina. Pogotovo ako je malina gumena i šećerna. Ali ne ljutite se, nisu djeca u potpunosti kriva za svoju izbirljivost.
06.09.2020. u 18:42
get url
text

Ljudima je u genetskom kodu zapisano da biraju crvenu prije zelene hrane (meso prije graška, na primjer). Nova italijanska naučna studija potvrdila je onu staru “veće oči od želuca”. Kažu da je vid najvažnije osjetilo kojim se vodimo pri izboru hrane.

- Prema nekim teorijama, naš se vidni sistem razvijao tako da s lakoćom raspozna najhranjivije bobice, voće i povrće iz džungle zelenila koje ga je okruživalo - pojasnila je Raffaella Rumiati, profesorica kognitivne neuronauke i koordinatorica ove studije.

Ljudi, za razliku od životinja, primjerice pasa, ovise o vidu, ne o njuhu. A posebno smo djelotvorni u razlikovanju crvenog od zelenog. Dosad je provedeno tek nekoliko istraživanja na temu boje hrane. Autor studije, dr. Francesco Foroni, objasnio je kako nam boja govori puno o namirnicama.

- Što je sirova hrana crvenija, to je vjerojatnije da je hranjiva, dok zelena boja upućuje na to da ima malo kalorija - pojašnjava dr. Francesco Foroni.

Ističe kako bi se boja mogla koristiti i u borbi protiv pretilosti jer su shvatili da se ova preferencija odnosi samo na hranu, a ne i na druge nejestive predmete.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.