open-navfaktor-logo
search
Haos u Guimaraesu
Navijači Hajduka izazvali nerede u Portugalu, pomogli im navijači Benfice?
Portugalski mediji pišu o velikim neredima u Guimaraesu u kojima je, prema izvještaju s terena, učestovala splitska Torcida.
10.08.2022. u 09:12
get url
text

Hajduk danas gostuje u revanš-utakmici 3. Konferencijske lige u kojem protiv domaće Vitorije brani prednost od dva gola.

Neredi su izazvani sinoć u centru grada, gdje su navodno pripadnici Torcide napali domaće navijače. To su, prema prvim izvještajima, činili uz pomoć No Name Boysa, navijačke grupe lisabonske Benfice, s kojima su pobratimljeni i s kojima često idu na utakmice.

Oko 22:30 sati grupa navijača zamaskiranih lica bacala je stolice i baklje po kafićima u Guimaraesu. Na snimkama objavljenima u portugalskim medijima vide se ljudi na terasi kako ustaju pa bježe dok okolo padaju upaljene baklje, čuje se lomljava stakla i vidi se kako nasrću navijači.

Snimke nereda pogledajte OVDJE.

Portugalska policija je u svom izvještaju navela kako se radi o manjem incidentu u kojem niko nije priveden.

Udruženje domaćih navijača "Vitora Sempre (Zauvijek)" objavila je tokom noći saopćenje u kojem je zatražila ostavku šefa lokalne policije nakon što je stotinjak gostujućih navijača posijalo strah u historijskom centru grada.

- Tražimo odgovornost i ostavku šefa policije jer nije stao u odbranu građana Guimaraesa te brojnih turista koji borave u gradu - piše u saopćenju.

- Policija nije bila sposobna spriječiti ovo što se dogodilo, niti je odmah odgovorila na događaje - dodaje se.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.