open-navfaktor-logo
search
Nove reakcije
Navijači Žalgirisa izvrijeđali Crvenu zvezdu: Ne tolerišemo šljam koji stoji uz Rusiju
Litvanska javnost nastavlja da se bavi ratom u Ukrajini u svjetlu košarkaške utakmice Žalgirisa i Crvene zvezde, koja je održana trećeg aprila.
15.04.2022. u 18:16
get url
text

Od tog duela neizostavna tema u lokalnim medijima je i odnos Srbije prema invaziji Rusije, a od objavljivanja finansijske kazne koju je Žalgiris dobio zbog provokacija srbijanskog šampiona, javna diskusija u Litvaniji se aktuelizovala, prenosi N1.

VEZANI TEKST - Igrač Zvezde objasnio zašto nisu držali zastavu u čast Ukrajini, poručio da želi mir u svijetu

Marijus Milašijus, kolumnista portala 15min.lt, razgovarao je sa čelnicima Eurolige o činjenici da će se Final Four Eurolige održati u Beogradu. Pitanje novinara glasilo je: "Kakvu poruku Euroliga šalje košarkaškoj zajednici i čitavoj Evropi time što održava svoj najznačajniji događaj u državi koja ne želi da osudi rusku agresiju u Ukrajini?"

Odgovor koji je litvanski novinar dobio od Eurolige bio je:

- Srbija je jasno osudila napade na Ukrajinu potpisivanjem rezolucije u Generalnom savjetu Ujedinjenih nacija i to nedvosmisleno pokazuje poziciju ove zemlje. Odluka da će se F4 održati u Beogradu donijeta je četvrtog marta, a pripreme za ovu manifestaciju počele su još prije Nove godine - piše Marijus Milašijus.

 

Navijači Žalgirisa novčano su kažnjeni za ponašanje svojih navijača na utakmici sa Crvenom zvezdom, na kojoj su provocirali goste iz Srbije.

VEZANI TEKST - Reakcija navijača Žalgirisa: NATO zastava, podržavate rat, gonite se, Srbi

Milašijus navodi da je su preko jedne grupe navijača fanovi Žalgirisa skupili više od pola sume (devet hiljada eura) i da su tom prilikom izjavili:

- Naše vrijednosti su jasne: dok smo u Euroligi, mi ćemo glasno podsjećati Evropu da podržavamo Ukrajinu i nećemo tolerisati "šljam" koji ide "ruku pod ruku" sa Rusima. Platit ćemo kaznu Euroligi koja je pokazala svoje prljavo lice i velika je dilema da li ima smisla učestovati u tom takmičenju - poručili su navijači-

Navijačka grupa Žalgirisa zaslužna za ovo saopćenje naziva se "Green White Boys".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.