open-navfaktor-logo
search
Nositelj ili nenositelj
Neizvjestan status Zrinjskog u žrijebu Lige prvaka: Prvak BiH ovisi o raspletu u tri druge zemlje
Mostarski Zrinjski je sinoć, sedam kola prije kraja prvenstva, osigurao svoj sedmi naslov prvaka Bosne i Hercegovine.
17.04.2022. u 15:25
get url
text

Samim tim, Plemići su osigurali i igranje kvalifikacija za Ligu prvaka, a još uvijek je jako neizvjesno da li će u žrijebu Zrinjski imati status nositelja ili nenositelja, piše Sport Centar.

Koeficijent od 7.000, koji ima Zrinjski, ima i još nekoliko klubova, a mostarski klub je trenutno treći ispod crte koja dijeli nositelje od nenositelja i čini se da će teško do povoljnije situacije u izvlačenju parova…

Moraju Plemići navijati za Koper u trci za prvaka Slovenije, koju ovaj tim vodi s Mariborom. Trenutno Maribor ima samo bod više od Kopera. Zatim, u šampionskoj trci u Luksemburgu trenutno vodi Dudelange, koji ima bolji koeficijent od Zrinjskog, a pet bodova iza je Hesperange, čije bi osvajanje titule išlo na ruku prvaku BiH.

Teško se Zrinjski može nadati povoljnom raspletu na Gibraltaru, pošto Lincoln, koji ima koeficijent 7.250, ima čak osam bodova više od Europe i jasno je da će osvojiti titulu.

Još je neizvjesno samo u Sjevernoj Irskoj, gdje veliku borbu vode Linfield i Cliftonville. Linfield je trenutno lider sa samo bodom više od Cliftonvillea, čije bi osvajanje titule više odgovaralo Zrinjskom.

Potrebno je da se Zrinjskom poklope tri konačna ishoda od četiri navedena prvenstva, a pošto je na Gibraltaru gotovo sve riješeno, teško je vjerovati da će na kraju bh. prvak biti iznad crte.

Inače, status nositelja u prvom pretkolu zasad imaju: Olympiakos (Grčka), Qarabag (Azerbejdžan), Malmo (Švedska), Sheriff (Moldavija), Ludogorets (Bugarska), Cluj (Rumunija), Bodo/Glimg (Norveška), Ferencvaroš (Mađarska), Maribor (Slovenija), Slovan Bratislava (Slovačka), HJK (Finska), TNS (Vels), Dudelange (Luksemburg), Zalgiris (Litvanija), Lincoln (Gibraltar) i Maccabi Haifa (Izrael).

To će biti potencijalni protivnici Zrinjskog ako se ne poklope ranije navedeni ishodi u Sloveniji, Gibraltaru, Sjevernoj Irskoj i/ili Luksemburgu.

Ispod crte su, osim Zrinjskog, još i Shamrock (Irska), Linfield (Sj. Irska), Shakhtyor Soligorsk (Bjelorusija), Sutjeska (Crna Gora), Klaksvim (Farski Otoci), Lech (Poljska), Levadia Tallinn (Estonija), Hibernians (Malta), Shkupi (Sj. Makedonija), Pyunik (Armenija), RFS (Latvija), Dinamo Batumi (Gruzija), Tobol (Kazahstan), Tirana (Albanija) i Balkani (Kosovo).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.