Nedjelja, 17.01.2021.

Ljiljani u Minhenu

Nekoliko kilometara dalje igra Bayern, ali gleda se FC Bosna i Hercegovina

Igra sa navijačima slave svaki gol i pobjedu

Takmiče se u lokalnoj amaterskoj ligi, a na njihovim utakmicama prava je navijačka atmosfera

U Njemačkoj, kao i većem dijelu svijeta, fudbal je najvažnija sporedna stvar na svijetu. Minhenski Bayern ponos je Bavarske i za utakmice trofejnog tima traži se karta više. Bez obzira na to da li u Minhenu gostuju Real Madrid, Barcelona, Manchester United ili Fortuna Dusseldorf.

Na dan kada igra minhenski klub u ovom gradu sve jednostavno stane...

No, nekoliko kilometara dalje od Allianz Arene, stotinjak navijača svakog vikenda prati jedan drugi klub koji ima simboličan naziv FC Bosna i Hercegovina. Ni blizu slavan kao Bayern, ali sa tradicijom dugom 25 godina.

FC Bosna i Hercegovina osnovali su gastarbajteri iz naše zemlje 1993. godine i već 25 godina njihov klub je glavno mjesto okupljanja za ljude iz te zajednice, ali i sve druge željne dobre zabave.

Takmiče se u lokalnoj amaterskoj ligi, a na njihovim utakmicama prava je navijačka atmosfera. Zastave sa ljiljanima, bubnjevi i poneka baklja glavni su rekviziti, a najvjerniji navijači prate ih čak i na okolnim gostovanjima. 

Nekad se malo i pretjera sa slavljem i zabavom pa je tako jednom i policija reagovala, ali je bila dovoljna samo molba da se malo stišaju. Incidenata u i oko kluba nema. Pobjede se proslavljaju euforično, a o svemu se navijače izvještava na Facebooku.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh