Sarajevo

Nema dokaza da je pokušao ubiti Faću: Lirim Bitići pušten iz KPZ-a Miljacka

Objavljeno: 26.06.2019. u 14:54 Autor: M. M.

Kako nam je potvrđeno iz Tužilaštva KS, nakon detaljne istrage i svih potrebnih vještačenja, obustavljena je istraga jer ne postoje dokazi da je pokušao ubiti Amira Pašića Faću

FOTO: D. H.

Lirim Bitići, zvani Svrka, koji je u martu izručen u Bosnu i Hercegovinu prema potjernici koja ga tereti za pokušaj ubistva Amira Pašića Faće iz 2007. godine, nakon što je u pritvoru proveo tri mjeseca, pušten je iz KPZ-a Miljacka, saznaje Faktor.

Kako nam je potvrđeno iz sarajevskog Kantonalnog suda, odluku o puštanju Bitićija iz pritvora donio je sudija Igor Todorović, nakon što Tužilaštvo Kantona Sarajevo nije za njega tražilo produženje mjere pritvora. 

Foto: D. H.

Bitićija je, podsjećamo, 28. marta na graničnom prijelazu Orašje od pripadnika hrvatskog MUP-a preuzela Granična policija, a zatim Interventno-operativna jedinica Sudske policije Federacije Bosne i Hercegovine, koja ga je sprovela u Kazneno-popravni zavod Miljacka Sarajevo, jer mu je već ranije po potjernici bio određen pritvor. Potom mu je u aprilu pritvor produžen za još dva mjeseca zbog opasnosti od bjekstva. 

Potjernica za njim raspisana je jer je bio osumnjičen za pokušaj ubistva Amira Pašića Faće u Sarajevu 2007. godine. 

Glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić potvrdila je za Faktor da je postupajući tužilac nakon detaljne istrage i provedenih vještačenja donio odluku o nesprovođenju istrage protiv Lirima Bitićija jer nema dokaza da je učestvovao u pokušaju ubistva Amira Pašića Faće 2007. godine.

- Samim tim prestali su postojati razlozi za njegovo dalje zadržavanje u pritvoru - kazala je Bavčić.

Nezvanično saznajemo da su Bitićija preuzeli pripadnici Službe za poslove sa strancima.

Lirim Bitići svojevremeno se, zajedno sa Muhamedom Alijem Gašijem, dovodio u vezu sa ubistvom Ramiza Delalića Ćele. Međutim, pred Kantonalnim sudom u Sarajevu nije dokazana umiješanost Muhameda Ali Gašija u slučaj tog ubistva.

U Prištini je također vođen proces protiv Nasera Keljmendija, a gdje se kao izvršilac ubistva spominjao Strahinja Rašeta iz Šapca.

Keljmendi je za ovo djelo pravomoćno oslobođen. Na tom suđenju uopće nije spominjano ime Lirima Bitićija.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije