Žrtve rata Foče

Neprimjereni predizborni spektakli na mjestima zločina

Objavljeno: 12.09.2018. u 12:45

Udruženje "Žrtve rata Foča 92-95" pozdravlja najavu svečanog puštanja u saobraćaj obnovljenog mosta na rijeci Drini, poznatog kao Most Princa Karla, ali izražava protest zbog načina obilježavanja tog događaja

FOTO: ARHIV

U saopćenju ovog udruženja navodi se kako je najavljeno da će, u svrhu svoje predizborne kampanje događaju prisutvovati i predsjednik RS-a Milorad Dodik, te da program predviđa "veliko narodno veselje", što doživljavaju kao provokaciju Bošnjaka Foče i postupak protiv povratka i suživota.

- Veliki most željezne konstrukcije na rijeci Drini, kroz tužnu historiju ovog kraja, poznat je kao jedno od najvećih stratišta Bošnjaka, kako u vrijeme Drugog svjetskog rata, tako i u vrijeme ratnih zbivanja od 1992. do 1995. godine. U knjigama akademika-historičara Vladimira Dedijera objavljeni su podaci za oko 8.000 žrtava četničkog orgijanja u Foči 1942. godine, od kojih je najveći broj ubijen upravo na tom mostu. Most se nalazi u neposrednoj blizini objekta zloglasnog Kazneno-popravnog doma u kojem se u periodu od 1992. do 1994. godine bili zatočeni stanovnici Foče nesrpske nacionalnosti i da su, a o čemu svjedoče i presude Haškog tribunala za ratne zločine, na stotine njih na tom mostu mučki ubijeni. Mnogi od njih i danas, nakon četvrt vijeka, vode se kao nestali, a što služi kao dokaz o zataškavanju i prikrivanju zločina u našem gradu - navode iz Udruženja.

Podsjećaju da na mostu, ni u njegovoj blizini, mada su to tražili od nadležnih općinskih organa, nema obilježja koje bi podsjećalo na ove zločine.

- Od zvaničnika općinske administracije očekujemo razumijevanje i podršku, kako u nastojanjima da pronađemo naše nestale, tako i da se poštuju nevine žrtva ubijene na Mostu Princa Karla, te dostojno i dostojanstveno budu obilježena sva ta mjesta patnje i stradanja Bošnjaka Foče. Tražimo saglasnost da na lokaciji platoa neposredno prije mosta (na strani sa koje se nalazi i KP dom) bude sagrađeno centralno spomen-obilježje kao spomen na sve stradale nevine žrtve Foče u periodu od 1992. do 1995. godine. Smatrajući apsolutno neprimjerenim predizborne spektakle i narodna veselja na mjestima izuzetno velikih i teških dokazanih ratnih zločina, izražavamo razočarenje ovom Odlukom općinskih vlasti Foče - navodi se u saopćenju Udruženja "Žrtve rata Foče 92-95".

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije