open-navfaktor-logo
search
Obilne padavine
Nevrijeme u Hrvatskoj: Izlila se pritoka Kupe, poplavljene kuće i ceste
Jaka kiša i nevrijeme uzrokovali su veliku materijalnu štetu u mnogim dijelovima Hrvatske, a Gorski kotar se sprema za odbranu od poplava, javlja Anadolija.
16.09.2022. u 18:38
get url
text

Obilna kiša izazvala je podizanje vodostaja rijeke Kupe i njenih pritoka, koje su poplavile saobraćajnice, kuće i vrtove u selima Kupske doline, Kuželj i Brod na Kupi.

Zbog kiše koja je pala i još uvijek pada, na gornjem toku Kupe došlo je do naglog porasta vodostaja te ulaska u mjere odbrane od poplava s daljom tendencijom porasta, objavio je Državni hidrometeorološki zavod.

Iz Civilne zaštite Hrvatske objavili su da je na Kantonalnoj cesti 5033 Brod na Kupi - Gašparci prekinut saobraćaj zbog izlijevanja vode i odrona zemlje te da saobraćaj teče obilazno cestom Brod na Kupi - Delnice i cestom Delnice - Prezid.

Zbog izlijevanja Belice, Kupine pritoke, usljed jakih padavina, voda se izlila na cestu kod Kuželja, a dalje prema naselju Gašparci došlo je do odrona zemlje zbog čega je saobraćaj onemogućen na tom dijelu ceste.

Kako se navodi u saopćenju, u Kuželju je poplavljeno nekoliko dvorišta i podruma porodičnih kuća.

Hrvatske vode proglasile su uzvodno na Kupi kod Osilnice vanredno stanje jer je vodostaj u 16.50 sati dosegnuo 393 centimetra. Iste mjere uvedene su nizvodno na Kupi kod sela Kupa.

Taj bi vrh vodnog vala mogao stići do Karlovca u noći sa subote na nedjelju, javili su ranije iz Civilne zaštite.

Nacionalni park Risnjak je objavio da je cesta Podgrič - Kupari također zatvorena.

Ne savjetuje se kretanje prema izvoru Kupe dok se ne stabilizira vremenska situacija i ne saniraju oštećeni prilazni putovi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.