open-navfaktor-logo
search
Jasan stav
"Nije napadnuto hrišćanstvo, nego zdravlje": Odgovornost episkopa Dimitrija za primjer
U vrijeme kada u javnosti traju žestoke polemike oko toga da li je za pravoslavni Vaskrs potreban policijski sat ili je trebalo dozvoliti vjernicima da prisustvuju liturgiji, jedan episkop naročito se ističe u jasnim i glasnim stavovima koji očigedno dopiru do vjernog naroda.
17.04.2020. u 13:06
get url
text

U pitanju je episkop Zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, čija saopćenja za javnost, izjave za medije njega i sveštenstva, ne ostavljaju prostor za sumnju i podjele među vjernicima.

- Ako bismo mogli zamisliti situaciju u kojoj se mjere o zabrani javnih okupljanja ne bi odnosile na vjernike, i tada bi zbog javanđelske vjere koja nas uči da je bližnji naš život, one trebalo da budu poštovane i primjenjivane od strane hrišćana. Zbog toga je najtrezvenije da poštujemo sve odluke i preporuke gradskih, republičkih i državnih vlasti kojima se nastoji spriječiti širenje ovog opakog virusa i spasti što veći broj života. Ne smijemo dozvoliti da ugrožavamo živote svojih bližnjih jer su oni za svakog pravog hrišćanina najveća svetinja - napisao je vladika u pismu vjernicima na Lazarevu subotu.

Episkop Dimitrije osvrće se i na stavove pojedinih vjernika koji, kada bi im ukazao na strašne posljedice koje je koronavirus ostavio i ostavlja u Italiji, prosto konstatuju da su Italijani najstarija nacija u Evropi, "dovodeći me, hoću da vjerujem nesvjesno, pred zaključak da ti ljudi, zbog svoje starosti i bolesti, ne zaslužuju ljubav svojih bližnjih i našu pažnju".

- U koliki smo samo ponor bezosjećaja upali, misleći da branimo vjeru, i koliko živimo život izmješten iz realnosti koja nas okružuje?! Zato, probudimo se i vidimo: Nije napadnuto hrišćanstvo, nego zdravlje i životi miliona ljudi svih vjera i nacija sa kojima mi pravoslavni hrišćani dijelimo ovaj Božiji svijet - riječi su vladike.

Kao što znamo, javnost polemiše i oko toga da li je Sveta pričest (Evharistija) prhvatljiva u vrijeme kada se nalazimo u stanju pandenije. Stavovi za i protiv su naročito pojačani nakon jučerašnjih snimaka iz crkve Svetog Vasilija Ostroškog u Istočnom Sarajevu, gdje je služena liturgija povodom Velikog četvrtka, uz prisustvo velikog broja vjernika, koji su se pričešćivali jednom kašikom, kako se to i radi.

Ne ovim povodom, episkop Dimitrije je napisao da Sveta Evharistija jeste lijek i za iscjeljenje ove nove bolesti s kojom se susrećemo, ali ne kao medikament koji će sam po sebi da nas sačuva od zaraze "nego kao izraz ljubavi jednih prema drugima i time predpokušaj Hristove pobjede nad smrću".

- Ako se Evharistijom služimo da pokažemo sebi i drugima da smo bolji vjernici od naših bližnjih, onda je uzalud prinosimo. Na kraju, ako žurimo da učestvujemo u Svetoj Evharistiji u manastirima da bismo se narugali odlukama svojih pastira smatrajući ih za ništavne, ili za odraz malovjerja – uzalud tamo idemo. Tamo gdje nema jedinstva, nego su podjele, nema ni Evharistije. Tamo gdje nema blagodarnosti, nego je ozlojeđenost, nema ni prave Evharistije. Tamo gdje nema služenja, a ima samodovoljnosti, nema ni Evharistije. Sveta Evharistija se služi samo onda kada je služimo kao jedno Bogu blagodarno tijelo, bez unutrašnjih razdora, bez nadimanja nad drugim vjernicima i bez gordog oglušivanja o molbe i blagoslove naših pastira - obratio se vladika vjernom narodu, prenosi ATV.

Prema njegovim riječima, ta dva sata našeg zajedničkog nedjeljnog i prazničnog sabranja i djelanja, što i znači riječ liturgija, sada možemo, osim ličnom molitvom, budući da nam je zajednička onemogućena, plemeniti i na drugačiji način, ne manje svet od uobičajenog.

- Naime, možemo se (uz sve propisane mjere predostrožnosti) potruditi oko nekog bolesnog, starog, ili prosto nekome od njih kome je ograničeno kretanje obaviti neophodnu nabavku i opet se, poslije takve "liturgije" pričestiti. Zar ne bi ovo bio divan način da živimo našu vjeru u ovom vremenu kad smo svi na ispitu, sebe duhovno obogaćujući, a bližnje, koliko nam je moguće, i duhovno i materijalno? - pitanje je episkopa Dimitrija nad kojim bi svi trebalo da se zamislimo.

Kako njegove riječi izgedaju u praksi mogli smo, između ostalog, da vidimo nedavno i na primjeru manastira Žitomislić, čije je bratstvo obavijestilo narod da će za praznik Blagovijesti, manastirske kapije, nažalost, biti zatvorene.

- Sa tugom, ali isto tako sa punom odgovornošću i ljubavlju jednih prema drugima, shodno preporukama našeg Episkopa, a u skladu sa odlukama Kriznog štaba Hercegovačko-neretvanskog kantona, donijeli smo ovu odluku. Uzimajući u obzir sve veće širenje korona virusa u Mostaru, a odnedavno i u susjednoj opštini Čitluk, moramo pokazati još veću dozu opreza i ostati u svojim domovima. Blagovještenje ćemo proslaviti tako što ćemo svetu liturgiju služiti samo mi, bratstvo svete obitelji, a vi braćo i sestre, u to vrijeme, u svojim domovima, stanite na usrdnu molitvu! Iako razdvojeni fizički, budimo objedinjeni svezom Duha u molitvi koja, i na ovaj način, može biti saborna - navedeno je u Odluci.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.