Podsjetimo, ova zemlja je 30. marta odlučila ograničiti upotrebu vakcine AstraZeneca za osobe mlađe od 60 godina zbog rijetkih slučajeva tromboze uočenih u Evropi.

Ljudi iz ove dobne grupe koji su primili prvu dozu AstraZeneca vakcine, dobit će drugu dozu BioNTech/ Pfizer ili Moderna vakcine, također dostupnih u Njemačkoj, odlučili su zdravstveni radnici nakon sastanka, navodi novinska agencija dpa.

- To rješenje nudi dobru zaštitu - rekao je za predsjedavajući bavarski ministar zdravstva Klaus Holetschek, prenosi france24.com.

Ministri su slijedili prošlosedmičnu preporuku Stalnog povjerenstva za vakcinaciju (STIKO) da se druga doza primi dvanaest sedmica nakon početne doze AstraZeneca.

Njemačka je odlučila, poput nekih drugih zemalja, ograničiti upotrebu AstraZeneca vakcine na starije ljude jer su kod mlađih osoba primijećene izuzetno rijetke tromboze "između četvrtog i 16. dana nakon vakcinacije."

Od 2. aprila zabilježena su 42 slučaja cerebralne venske tromboze nakon vakcinacije AstraZeneca vakcinom. U 35 slučajeva to su bile žene između 20 i 63 godine, a osam osoba je umrlo.

Prema Ministarstvu zdravstva, oko 2,2 miliona građana mlađih od 60 godina primilo je prvu dozu AstraZeneca vakcine posljednjih sedmica.

Francuska je odlučila kao i Njemačka da drugu dozu AstraZeneca vakcine zamijeni onom na bazi RNA.

Svjetska zdravstvena organizacija zbog nedostatka "adekvatnih podataka" nije dala preporuku o promjeni vakcine protiv COVID-19 između dviju doza.

Evropski regulatori utvrdili su moguću povezanosti vakcine i ugrušaka, ali naglašavaju da su dobrobiti vakcine veće od rizika.

AstraZeneca vakcina još nije odobrena u SAD-u.