open-navfaktor-logo
search
Nije za sanaciju
Nikšić: Interventni novac za poplavljena područja bit će operativan od ponedjeljka
Novac koji je izdvojila Federalna vlada nakon poplava u Unsko-sanskom kantonu je interventan, a ne za sanaciju šteta.
19.05.2023. u 14:55
get url
text
FOTO: FAKTOR

Bit će operativan od ponedjeljka posredstvom Federalne uprave civilne zaštite općinama i gradovima koji su se obratili za pomoć, izjavio je danas nakon sjednice Vlade FBiH federalni premijer Nermin Nikšić.

Podsjetio je kako je u međuvremenu i Vijeće ministara BiH izdvojilo za iste namjene 500.000 KM.

Nakon sagledavanja stvarnih razmjera štete, izvjesno je da svi nivoi vlasti treba da se uključe u popravku stanja, izjavio je na press konferenciji premijer Nikšić koji je jučer posjetio poplavljene krajeve u tom kantonu.

Po povratku u Sarajevo, sinoć oko 22.30 sati zatekao je faks, odnosno zahtjeve Vlade Unsko-sanskog kantona, što će, kako je najavio, Federalna vlada razmotriti te uobličiti na način da budu pronađena zajednička rješenja.

Prema njegovim navodima, na terenu je jučer konstatovano da je vrlo bitno početi raditi na preventivnim mjerama zaštite od poplava, što traži više novca nego za sanaciju šteta, ali je dugoročnija korist.

Govoreći o današnjim odlukama Vlade koje su bile sasvim druge tematike, on i ministar rada i socijalne politike Adnan Delić su na press konferenciji objavili da će vanredno usklađivanje rasta penzija u FBiH za 3,9 posto važiti od maja ove godine, a ne od jula, kako je predvidjela prethodna vlada čija je odluka revidirana u tom smislu.

Ministar Delić je kazao da je za ovo povećanje penzija od maja osiguran dodatni novac te ustvrdio da će Vlada, odnosno resorno ministarstvo činiti sve na unapređenju standarda penzionera, za šta su potrebna nova zapošljavanja u Federaciji BiH.

Na primjedbu novinara da u nekim kantonima rješenja o penzionisanju korisnicima kasne i po 7-8 mjeseci, Delić najavljuje angažman u cilju unapređenja tog procesa.

Ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić, koji se također obratio na današnjoj press konferenciji, prenio je novinarima još jednu Vladinu odluku, utvrđivanje Prijedloga zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije.

Taj tekst je, prema riječima premijera Nikšića, u ogromnoj mjeri uradila prethodna vlada.

Kako navodi ministar Lakić, ova legislativa je potrebna Federaciji BiH, naročito privrednicima jer omogućuje uštede električne energije i ulaganje dodatnog novca u proizvodnju.  

U setu s ovim zakonom su i dva koja su u formi nacrta, rađena pod nadzorom prethodne vlade. Jedino što je sadašnja vlada intervenisala su određeni zahtjevi poslodavaca, usvojeni dijelom, ali ne znače veliku suštinsku promjenu dosadašnjih, inače kvalitetnih tekstova, kako je ocijenio Lakić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.