- Ako odemo u Zecove, prijedorsko naselje - srest ćemo preživjele povratnike kako žive u kućama pored egzekutora. Mimoilaze se sa onima koji su im ubili članove porodice. Mi se ustvari samo trudimo shvatiti koja je to snaga kojom živi majka Hava Tatarević kad joj ubiju šest sinova. Hava mezare sinova danas gleda sa terase svoje kuće - podsjeća Nikšić.

Istovremeno, navodi kako je Prijedor-grad logor, podsjećajući na Keraterm, Omarsku, Trnopolje i više od 30.000 logorskim strahotama izmučenih, premlaćivanih, izgladnjivanih, ponižavanih, istraumiranih ljudi.

- Tri hiljadestosedamdesetšest ubijenih nedužnih civila Prijedora. Stodva djeteta. Niko od njih u Prijedoru danas nema spomenik. Umjesto toga, 30. maja slavi se 'Dan odbrane Prijedora od muslimana i Hrvata' - navodi federalni premijer.

U tom kontekstu ističe kako su napadi na povratnike, veličanje ratnih zločina i vrijeđanja, zastrašivanja, isticanja zločinačkih simbola - poruka povratnicima, "a tako se živjeti teško može".

- Žalosno je što i pored mnogobrojnih osuđujućih presuda, pojedinačne i komandne odgovornosti i pored činjenice da su zločinci mahom i sami priznavali krivicu, u Prijedoru ni danas, nakon 31 godinu nema suštinskog suočavanja sa prošlošću - navodi Nikšić.

Nadalje, upozorava kako "danas treba da se podsjetimo sramne naredbe Kriznog štaba Prijedora od 31. maja 1992. koji je naredio isticanje bijelog platna na kućama i domovima, a nošenja bijele trake na rukama nesrpskog stanovništva".

- Bijele trake su njihova civilizacijska sramota, njihovo opredjeljenje kojim su, umjesto žrtava, zapravo obilježili sebe.
Naša dužnost je da ostanemo nepokolebljivi u sjećanju - poručio je Nikšić.