open-navfaktor-logo
search
Saradnja je ključna
Njemački ministar za evropske poslove: Crtanje novih granica na Zapadnom Balkanu je opasan put
Michael Roth, njemački državni ministar za evropske poslove, poručio je kako zemlje zapadnog Balkana imaju budućnost jedino kao multietnička i multireligijska društva.
16.04.2021. u 11:59
get url
text

- Regionalno pomirenje i saradnja su ključni za mir, demokratiju i prosperitet. Crtanje novih granica je opasan put - napisao je Roth na svom Twitteru.

Roth je ovu poruku poslao u vrijeme burnih rasprava o "non-paperima" u kojima se pojavljuju ideje ustavnih izmjena, a jedan od njih čiji tekst je objavio novinar slovenačkog portala necenzurirano.si, sadrži prekrajanje granica na Balkanu, odnosno govori čak o cijepanju BiH i pripajanja određenih teritorija Srbiji i Hrvatskoj.

VEZANI TEKST - Ovo je dokument o podjeli BiH za kojim traga čitav Balkan, gdje su nove granice

Radi se o, podsjetit ćemo, dokumentu kojeg je, navodno, premijer Slovenije Janez Janša dostavio predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu. Iako je ta informacija najprije potvrđena iz Michelovog kabineta, kasnije je, nakon snažnih reakcija javnosti, ona opovrgnuta.

U tom se dokumentu ističe kako je uslijed postojećeg stanja mogućnost pristupanja BiH u Evropsku uniju (EU) u potpunosti isključena. Kako bi se ta situacija promijenila, autori predlažu nekoliko rješenja, poput pridruživanja većeg dijela bosanskohercegovačkog entiteta RS Republici Srbiji. Time bi se, smatraju, u značajnoj mjeri riješilo "srpsko nacionalno pitanje".

Također, predviđeno je i rješavanje "hrvatskog nacionalnog pitanja" nauštrb BiH i to pridruživanjem kantona sa većinskim hrvatskim stanovništvom Republici Hrvatskoj ili osiguravanjem specijalnog statusa "hrvatskim dijelovima BiH", koristeći model Južnog Tirola.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.