Očekuje se da će Kurti i Vučić zajedno sa zvaničnicima Evropske unije, razgovarati o smanjenju tenzija koje su nedavno porasle između dvije zemlje. Posljednji sastanak premijera Kurtija i predsjednika Vučića održan je u julu 2021. Dvojica lidera su se tokom prošle godine sastala dva puta, ali nijedan sastanak nije dao konkretne rezultate.

Sastanku posreduju visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnost Josep Borrell i Specijalni izaslanik za dijalog Miroslav Lajčak.

Vučić i Kurti su uoči sastanka imali odvojene sastanke sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, specijalnim izaslanikom SAD-a Gabrielom Escobarom i izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Evropska komisija (EK) je ranije saopštila da će lideri Kosova i Srbije u Briselu u četvrtak raspravljati o svim otvorenim pitanjima kako bi se pronašao put za napredak u dijalogu i postizanje sveobuhvatnog rešenja za normalizaciju odnosa.

Sastanak dolazi u trenutku pojačanih tenzija na sjeveru Kosova, zbog čega su očekivanja analitičara vrlo ograničena.

Lokalno srpsko stanovništvo kamionima i teškom mehanizacijom blokiralo je 31. jula na devet mjesta puteve koji vode ka graničnim prelazima ka Srbiji, Jarinje i Brnjak na sjeveru Kosova. Blokade su postavljene uoči početka primjene recipročnih mjera na srpske lične karte, te početka preregistracije ilegalnih srpskih tablica sa oznakama gradova na Kosovu na RKS tablice (Republika Kosovo).

Nakon tenzija zbog postavljenih barikada i konsultacija sa međunarodnim partnerima, Vlada Kosova se obavezala da primjenu te dvije mjere odloži za 30 dana.