open-navfaktor-logo
search
Zbog covid-vakcine
Novak Đoković neće nastupiti na Australian Openu?
Sportska javnost danima vodi diskusiju o tome da li će najbolji svjetski teniser Novak Đoković zaigrati na prvom Grand Slam turniru Australian Openu.  
01.12.2021. u 10:01
get url
text

Iz Australije su dali jasne naredbe svim teniserima i teniserkama da će u Melbourneu moći nastupiti jedino ukoliko ranije obave potpunu vakcinaciju na COVID-19.

U centru cijele priče se nalazi Đoković koji je protivnik vakcinisanja, međutim njemu taj turnir igra veliku ulogu.

U lovu je na desetu titulu pobjednika na Australian Openu te 21. Grand Slam naslov u karijeri, čime bi se za jednu titulu odvojio od velikih rivala Rafaela Nadala i Rogera Federa.

Međutim ukoliko ne obavi vakcinaciju neće biti u mogućnosti da nastupi na turniru. Taj mu je ultimatum poslao Daniel Andrews, premijer australske države Viktorije, gdje se i održava Australian Open. To je potvrdio direktor prvog Grand Slama u sezoni. 

- Trenutno je 85 posto tenisera i teniserki vakcinisano. Do januara očekujemo da će ih biti od 90 do 95 posto jer ako nisi vakcinisan, nećeš moći igrati - rekao je Craig Tiley, direktor Australian Opena.

- Ako ste teniser ili bilo koji drugi sportista koji dolazi kod nas, onda također imate odgovornost prema zajednici u koju ste dobrodošli. Stoga još jednom molimo sve teniske zvijezde da se pridržavaju mjera koje vrijede za sve stanovnike ili turiste u Viktoriji. To nije nikakva ucjena, već protokol za sigurnost našeg društva - rekao je Martin Pakula, ministar sporta savezne države Viktorija gdje će se i održati Australian Open.

Srđan Đoković, otac Novaka Đokovića, dao je svoj komentar na sveukupnu situaciju:

- Neugodne su izjave čelnika pokrajina u Australiji koji prozivaju osvajača devet Australian Opena. Hoće li se on tamo pojaviti, ovisi o njima, o tome kako će se postaviti. On bi to htio svim srcem, a i mi bismo voljeli. Pod ovim ucjenama i uvjetima vjerovatno neće. Ja to ne bih napravio. A on je moj sin, pa vi zaključite sami - izjavio je otac tenisera.

Turnir u Melbourneu na rasporedu je od 17. do 30. januara naredne godine.

Novak Đoković ili bilo ko drugi ima opciju da u Melbourne dođe kao nevakcinisana osoba. Po dolasku u Australiju obavezan je karantin od četrnaest dana, što su iz njegovog tima odmah odbacili kao mogućnost.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.