Naveo je kako je na prijedlog Federalnog štaba CZ Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo odluku o privremenom zatvaranju četiri međunarodna aerodromska prijelaza: Banja Luka, Sarajevo, Tuzla i Mostar, osim cargo prijevoza.

VEZANI TEKST - Kutle: Ko prima plaću, vraćat će kredit, ko ne prima, može računati na odgodu 

- Zabranjuje se i ulaz strancima, izuzeće je cargo prijevoz zbog dovoza medicinskog materijala. Federalna uprava za inspekcijske poslove je dobila naredbu o objavljivanju imena onih koji su prekršli mjere samoizolacije. Osigurali smo finasijsku pomoć svim studentima u inostranstvu koji su se tamo našli u sklopu studentske razmjene i našli se bez sredstava. Za pomoć se mogu obratiti Federalnom ministarstvu obrazovanja - rekao je Novalić.

Dodao je kako podržavaju kantone koji su se aktivirali, a što je uradio Kanton Sarajevo i odredio osam miliona KM za medicinske potrebe. Kazao je da će i Tuzlanski kanton izdvojiti 900.000 KM.

Odgovorio je na novinarsko pitanje zašto su ostavili bankama da one određuju kome će odobriti odgodu plaćanja kredita na rate u naredna tri mjeseca.

- Dogovor će biti ispoštovan tako da će banke pomjeriti plaćanje rata za kredit namjanje tri mjeseca i do godinu dana svim građanima koji trebaju da plaćaju ratu, osim onima koji to ne žele. A za kompanije to je selektivno - rekao je Novalić.