open-navfaktor-logo
search
Koronavirus
Novalić objasnio šta znači zabrana kretanja od 18 do pet ujutro, šta nas čeka u narednim danima
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić kazao je kako je u stalnom kontaktu sa Federalnom štabom civilne zaštite i Ministarstvom zdravstvam, te da Vlada FBiH danonoćno radi na preveniranju koronavirusa. 
21.03.2020. u 21:47
get url
text

On je tokom gostovanja u na TV Hayat izjavio da je potrebno zajedničko djelovanje, te da porema posljednjim podacima FBiH ima 32 zaražene osobe.

- Nažalost, danas nam je jedna osoba umrla. Prirast zaraženih osoba danas je dvije. Da vas podsjetim, jučer je bilo pet. Što je to bitno? Od razvoja osoba koje oboljevaju zavisi restriktivnost mjera koje uvodimo - kazao je.

Odgovarajući na pitanje da li dosadašnje mjere dobre i koliko su efikasne, Novalić je kazao kako su po njihovoj ocjeni "potpuno dobre". 

- Vidite, 32 je velik broj, zaista volio bih da nije ni jedan. Međutim, kada uzmemo u obzir broj stanovnika, ovo spada u najmanji broj procenata u Evropi, računajući i RS gdje je dvostruko veći. Samo Crna Gora ima manji procenat. Neprestano pratimo situaciju i sve naše mjere se donose u skladu sa razvojem situacije i naravno ako broj raste restriktivnost je veća. Svjedoci smo i danas da imamo uvedenu zabranu kretanja. To se dogodilo na moj zahtjev zato što zabrana kretanja smanjuje i vrijeme i broj osoba koje komuniciraju i koje se izlažu opasnošću dobijanja kornavirusa - objasnio je Novalić.

Premijer je dodao kako je on naložio da se uvede zabrana kretanja. 

- Znači od 18-19h do 05h ujutru i to nije policijski sat. Policijski sat je jedna strožija kategorija koja za nas ima negativne konotacije kada se sjetimo zadnjeg rata i tako dalje. Zabrana kretanja podrazumijeva zabranu kretanja za sve one koji ne moraju da se kreću. Svi koji imaju valjan razlog da se kreću, moraju se kretati, a to su doktori u trećoj smjeni, naravno policija, hitni slučajevi. Svi koji moraju da se kreću mogu se kretati, a sve one koji ne treba da se kreću policija će ih odstranjivati sa ulica - istakao je.

Komenatirajući da li će doći do potpunog zatvaranja aerodroma i kantona, Novalić je naglasio da to zavisiti od samog razvoja trenda koronavirusa. 

- Ukoliko se bude povećavalo, mi ćemo da tako kažem stezati, još se više povlačiti u sebe. Povukli smo se ovako, gotovo smo paralizirali život. Sve zavisi kako će se razvijati. Ako se bude razvijalo negativno, ako bude bude rastao broj zaraženih koronavirusom, mi ćemo još restriktivnije mjere uvesti. Sutra već imamo namjeru uredbu koja će pooštriti kazne, jako pooštriti kazne za one koji ne poštuju naročito izolaciju. Svakim danom ćemo uvoditi sve što treba. Ako bude potrebno smanjiti komunikaciju između gradova, ako bude potrebno zatvoriti aerodrome i nećemo se dugo misliti. Samo ako te restriktivne mjere budu davale pozitivne rezultate, mi ćemo ih uvoditi. Onog momenta kada sve to počne padati mi ćemo ih dekomponovati.

Prema Novalićevim riječima, ovu bolest karakterizira zajedništvo i bez zajedničkog i harmoniziranog djelovanja sa kolegama iz entiteta RS nema uspjeha. 

- Možemo svjedočiti da je ta saradnja fantastična. Znači ne samo entiteta na kojem vi potencirate, nego izvrsno sarađujemo sa Vijećem ministara, sa kantonima i sa vrlo velikim brojem općina. Ovdje je zajedništvo i harmonizacija od izuzetne važnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.