open-navfaktor-logo
search
Premijer FBiH
Novalić: Očekujem potpisivanje ugovora sa dobavljačem vakcina danas
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić za Faktor je kazao kako očekuje da Zavod za javno zdravstvo Federacije odmah danas potpiše ugovor sa firmom Medimpex koja je na sinoćnjoj sjednici Vlade FBH odabrana za dobavljača ruskih vakcina Sputnik V za Federaciju.
17.03.2021. u 08:41
get url
text

VEZANI TEKST - U naredna tri dana: Medimpex nabavlja 100.000 vakcina Sputnik V za FBiH 

Naglašava kako očekuje dopremu vakcina krajem ove ili početkom naredne sedmice.

Podsjećamo, Vlada FBiH je na sinoćnjoj hitnoj sjednici donijela odluku o potpisivanju ugovora sa firmom Medimpex, koja svojom ponudom garantira da će od trenutka potpisivanja ugovora u naredna tri dana nabaviti 100.000 vakcina Sputnika V po cijeni od 14,31 eura, a preostali dio sukcesivno u naredne 2-3 sedmice.

- Kao što znate, jedan od zaključaka sinoćnje sjednice Vlade Federacije BiH je i to da Vlada zadužuje Zavod za javno zdravstvo FBiH da odmah potpiše ugovor sa dobavljačem za kupovinu 500.000 vakcina Sputnik V. Nadam se da će taj posao biti završen danas i da možemo očekivati vakcine ili krajem ove sedmice ili početkom sljedeće - rekao nam je Novalić.

Premijera smo upitali da li će do dolaska vakcina sve biti spremno za njihovu raspodjelu i da li će i ove vakcine čekati pet dana da budu ocarinjene na Međunarodnom aerodromu Sarajevu, kao što je bio slučaj sa 2.000 vakcina Sputnik V koje je naručila Vlada RS-a, a koje su na Aerodromu Sarajevo bile pet dana, od 1. do 5. februara.

- Iz prijašnjih razgovora, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar me je uvjerio da oni i deset kantonalnih zavoda za javno zdravstvo imaju još od ranije spremljen plan imunizacije. Nisam do sada čuo da postoji problem oko nepotrebnog zadržavanja vakcina na Međunarodnim aerodromu Sarajevo. Još danas ćemo ih kontaktirati da i prije nego što stignu vakcine dogovorimo tačne procedure kako bismo izbjegli zadržavanje - kazao nam je premijer Novalić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.