open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Novalić: Uvlači se populistički sistem u ovaj dom, na što nisam navikao
Odgovarajući na pitanja delegata premijer Federacije Fadil Novalić se dotakao kreditiranja mladih, kapitalnih ulaganja, javne potrošnje 
18.07.2019. u 17:08
get url
text
Dom naroda FBiH
Dom naroda FBiH

Završena je rasprava o rebalansu budžeta Federacije za 2019. godini.  Premijer Federacije Fadil Novalić je odgovarao na pitanja zastupnika o projektima za mlade, povećanju, gasa, najnižim plaćama u Federaciji, izgradnji cesta. Rekao je da je prošle godine za stambeno zbrinjavanje mladih izdvojeno 27 miliona KM, da je bilo 326 aplikacija.

- I ove godine imamo 15 miliona KM, a Union banka će dodati još toliko. Možda ćemo iduće godine imati 50 miliona KM za stambeno zbrinjavanje mladih. Što se tiče ulaganja u ceste u Federaciji realizira se projekat vrijedan oko 180 miliona eura. Kada je riječ o javnoj potrošnji, prije četiri godine je bila sedam milijardi i 850 miliona KM, a sada jeza 50 miliona manja - govori Novalić.

Objasnio je da je BH gas morao poskupjeti plin za gotovo 30 posto i da Kanton Sarajevo može subvencionirati građane ali ako prethodno napravi socijalnu kartu o tome ko može plaćati, a ko ne energente.

- Što se tiče plaća u Federaciji, njih zapravo diktira tržište. Ne postoji niko ko radi za 406 KM. Već sada niko u tekstilu neće da radi ni za 700 KM - rekao je Novalić.

Nekoliko delegata je negodovalo zbog razmatranja Izmjena Zakona o izvršenju rebalansa budžeta po hitnoj proceduri.

Delegat Aner Žuljević (SDP) osvrnuo se na Novalićevo izlaganje.

- Problematično je da četiri godine ne registrujete objektivne okolnosti života, kako premijer hladno kaže da niko ne prima plaću od 406 KM!? Dalje, kapitalne investicije koje ste planirali u budžetu nemaju veze sa razvojem. Mi ne možemo ni ceste ofarbati kako treba - rekao je Žuljević.

Novalić je replicirao delegatima.

- Samo činjenice. Uvlači se populastički sistem u ovaj dom, na što nisam navikao, ali s tim nemam problem. Možemo uvesti tržište plina kada Kanton Sarajevo vrati 46 miliona dolara za ratni dug. Ako hoćemo govoriti o liberalnom pristupu plina, mora se vratiti dug. I bilo bi dobro, s obzirom na povećanje budžeta KS, da u narednih pet godina vratimo dug - rekao je Novalić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.