open-navfaktor-logo
search
Uspješna godina
Novi Grad Sarajevo: Javni poziv za realizaciju projekta od 400 miliona KM početkom 2020.
Načelnik Općine Novi Grad ukazao i na projekat izgradnje bazena na Dobrinji, za koji je kazao da neće biti otvoren u narednoj 2020. godini
31.12.2019. u 15:13
get url
text
Semir Efendić

Protekla 2019. godina bila je veoma uspješna za Općinu Novi Grad, kazao je načelnik Općine Semir Efendić na druženju sa novinarima koje je upriličio posljednji dan u ovoj godini.

- Bila je to godina u kojoj smo radili na realizaciji nekih od najvećih projekata koje imamo na prostoru općine. Naš najveći započeti infrastrukturni projekat je Deveta transverzala koja je proteklih dana prošla možda i najvažniju fazu svoje realizacije, montažu mosta preko željezničke pruge u Boljakovom Potoku. To je posao koji je završen prije nekoliko dana i koji je bio veoma zahtjevan. Mi očekujemo da se u 2020. godini spoj sa ulicom Safeta Zajke i izgradnja kružnog toka završi, da Skupština KS donese neke odluke koje se tiču imovinsko-pravnih odnosa, a vjerujem da će to biti završeno do same građevinske  sezone – kazao je Efendić.

Načelnik Općine Novi Grad ukazao je i na projekat izgradnje bazena na Dobrinji, za koji je kazao da neće biti otvoren u narednoj 2020. godini.

- U ovoj godini cijela konstrukcija tog bazena je izgrađena, nama ostaje u 2020. da radimo na opremanju, postavljanju bazenske tehnike koja podrazumijeva savremene tehnologije u pitanju prečišćavanja, dogrijavanja vode i ostale opreme. Njegovo otvaranje nije planirano za 2020. godinu, ali skoro sav posao će biti završen. Naš princip je da gradimo u skladu sa sredstvima koja imamo, da se kreditno ne zadužujemo – istakao je Efendić.

U toku 2019. također se radilo na izgradnji sportske dvorane škole "Umihana Čuvidina".

- Dvorana je sada pokrivena, zatvorena, sa prozorima, vratima. Rade se unutrašnji radovi. To nije samo dvorana, to je jedan kompleksan objekat sa podzemnom garažom, vrtićem, 11 učionica, sportskom dvoranom, tribinama, ambulantom – naveo je Efendić.

Efendić je naveo i druge brojne projekte koji su realizirani u 2019. godini, a tiču se izgradnje nove vodovodne mreže, kanalizacije, rekonstrukcije i izgradnja igrališta i sportskih ploha.

Budžet Općine Novi Grad za 2020. iznosi 46.873.000 miliona maraka.

- To je najveći budžet koji smo imali u Općini Novi Grad, skoro 47 miliona maraka. Mi smo u 2012. godini započeli sa budžetom koji je iznosio oko 20 miliona maraka. To je značajno povećanje, više nego 100 posto. Mi ćemo već sada imati realizaciju budžeta iznad 95 posto. Znači da smo u planiranju i njegovom izvršenju postigli optimum – kazao je Efendić.

Kazao je da se očekuje da u januaru ili februaru bude raspisan međunarodni javni poziv investitorima za izgradnju kongresnog centra.

- Radi se o projektu između 350 i 400 miliona vrijednosti. Bit će pozvani svi investitori širom svijeta da se uključe u izgradnju tog centra. Planiramo izgradnju i uređenje šetališta kroz Dobrinju, Bulevar branilaca Dobrinje, gdje će biti zabranjeno kretanje motornih vozila, zapravo samo u jutarnjim satima i samo za dostavna vozila će biti dozvoljeno saobraćanje. Mi smo tamo već uredili jedan zeleni pojas, i planiramo da od naredne godine to bude zona po kojoj će Novi Grad biti poznat – kazao je načelnik Novog Grada.

Kazao je i da će se u Novom Gradu graditi i koncertna dvorana i omladinsko pozorište, za što su sredstva planirana u budžetu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.