open-navfaktor-logo
search
Zabrinutost u Kini
Novi slučajevi misterioznog virusa, svi oboljeli iz istog grada
Ukupni broj pacijenata zaraženih tom bolešću u Kini, a svi se nalaze u Wuhanu, gradu u centralnom dijelu zemlje
19.01.2020. u 14:21
get url
text
Virus u Wuhanu
get url
text

Kina je u nedjelju potvrdila još 17 slučajeva upale pluća uzrokovane novom vrstom koronavirusa, izazivajući zabrinutost dok se zemlja priprema za proslavu Kineske nove godine, kada većina stanovništva putuje.

Troje od tih pacijenata je ozbiljno bolesno, navodi se u saopćenju gradskih vlasti Wuhana.

Ukupni broj pacijenata zaraženih tom bolešću u Kini, a svi se nalaze u Wuhanu, gradu u centralnom dijelu zemlje, sada se popeo na 62. Dvoje je umrlo. Novih 17 pacijenata počelo je da osjeća prve simptome prije 13. januara. Simptomi su temperatura ili kašalj, navodi se u saopćenju.

- Daleko sam više zabrinut nego prije sedmicu dana - rekao je naučnik Neil Ferguson.

Novi virus pripada velikoj porodici koronavirusa u kojoj je i teški akutni respiratorni sindrom (SARS). On je ubio gotovo 800 ljudi širom svijeta tokom epidemije 2002./2003. godine, koja je takođe počela u Kini.

Sjedinjene Američke Države najavile su u petak da će na tri aerodroma početi detaljniji pregled putnika iz Wuhana ne bi li otkrili one koji bi mogli imati simptome groznice.

Iako stručnjaci kažu da novi virus nije tako smrtonosan kao SARS, malo se zna o njegovom porijeklu i nejasno je može li se prenijeti sa čovjeka na čovjeka.

Tajland je prijavio dva slučaja virusa, a Japan jedan. Svi dosadašnji slučajevi uključuju ljude koji ili žive u Wuhanu, ili su putovali u taj grad.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.