open-navfaktor-logo
search
Uskoro predstavljanje
Novi uspjeh bh. pisca: Knjiga "Što pepeo priča" Dževada Karahasana prevedena i na kineski jezik
Knjiga "Što pepeo priča" Dževada Karahasana, pisca, akademika i profesora u Sarajevu, te na austrijskim i njemačkim univerzitetima, objavljena je i na kineskom jeziku.
06.08.2020. u 13:52
get url
text

- Zanimljivo je i lijepo da je na obje naslovnice odštampan i originalni naslov. Knjiga treba uskoro biti predstavljena na najvećem kineskom sajmu knjiga u Šangaju. Istovremeno je u jednom od najpoznatijih listova iz oblasti kulture China Reding Weekly izašao opsežan tekst o meni - kazao je Karahasan za Faktor.

Knjiga "Što pepeo priča" ispunjenje je njegovog studentskog sna, kada je 2015. godine, iza njenih korica, načinio vječnim svoja dugogodišnja razmišljanja i oduševljenje perzijskim mistikom Omarom Hajjamom.

Sastoji se iz tri dijela: prvi "Sjeme smrti", drugi "Utjeha noćnog neba" i treći "Miris straha". Svi naslovi su simbolični i nose određenu mistiku i poruku.

 

Ovo nije prvi uspjeh koji je Karahasan ostvario 2020. Ovaj bivši dekan sarajevske Akademije scenskih umjetnosti, dramaturg i nagrađivani autor romana "Istočni divan", "Šahrijarov prsten", "Sara i Serafina", "Noćno vijeće", "Sjeme smrti", te brojnih pripovjedaka, eseja i drama postavljenih u mnogim teatrima, nedavno je dobio i najprestižnije njemačko književno priznanje Goetheovu nagradu, koju dodjeljuje grad Frankfurt, rodni grad Johanna Wolfganga Goethea.

Karahasanu je ova nagrada od posebnog značaja jer uz Platona, upravo je Goethe, kako kaže, "jedan od njegovih učitelja".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.