open-navfaktor-logo
search
Lekcija iz humanosti
Novosadski mališani prodaju osvježavajuće napitke da bi pomogli djeci oboljeloj od raka
U vrijeme kada se svijet suočava s posledicama izazvanim pandemijom koronavirusa, koji je mnoge primorao da promijene životne navike, 20-ak novosadskih mališana odlučilo je da u novonastalim okolnostima organizuje humanitarnu akciju pomoći za djecu oboljelu od raka, prodajući razne napitke i poslastice prolaznicima na improvizovanoj tezgi pored osnovne škole.
09.08.2020. u 12:39
get url
text
get url
text

Sudeći po efektima akcije novosadskih mališana, može se reći da je ovaj, dječijim rukopisom i crtežima ukrašen štand, postao svojevrsna katedra s koje se svijetu odraslih šalju poruke nesebičnosti, plemenitosti, čovjekoljublja i saosjećanja.

Akcija se odvija više od dvije sedmice, a mališani na svom humanitarnom štandu u ponudi imaju limunadu, sok od nane, cedevitu, kakao napitak, hladan čaj, kolačiće i đumbirladu koja je, kako ističu, specijalitet kuće. Na štandu su, pored cjenovnika, istaknute i uplatnice, odnosno dnevni pazar koji se svakodnevno uplaćuje na račun Nacionalnog udruženja roditelja dece oboljele od raka (NURDOR). Do sada su mali humanitarci prikupili više od 80.000 dinara, odnosno oko 700 eura.

Jedna od inicijatorki ove plemenite akcije, 11-godišnja Anđelija Popović navodi da su odlučili da na ovaj način i sebi učine ljeto zanimljivijim, ali je, zapravo, najteža odluka bila izabrati za koga da se prikuplja novac od prodaje napitaka.

Potrebno mnogo novca za liječenje

- U toku je bilo više akcija prikupljanja pomoći za djecu pojedinačno i bilo je teško napraviti odluku kome je najpotrebnija naša akcija. Na kraju smo se opredijelili za NURDOR zato što znamo da je djeci oboljeloj od raka jako teško, treba im mnogo novca za liječenje, a ja nisam vidjela da neko prikuplja novac za tu organizaciju. Pozvala sam drugarice, iznijeli smo stvari, napravili štand i tako je sve počelo - navodi Anđelija.

Broj prodavača rastao je iz dana u dan, a od početne limunade porasla je i ponuda na humanitarnom štandu. O ovoj akciji brzo se pročulo među Novosađanima koji su dolazili iz raznih dijelova grada da vide svoje mlade sugrađane u humanitarnoj akciji i kupovinom napitaka i poslastica doniraju novac NURDOR-u.

- Na Viber grupi se dogovorimo šta će ko da pripremi za sljedeći dan. Sve zavisi ko šta može da napravi, pa od toga zavisi i šta će se kog dana naći u ponudi - kaže Anđelija Popović.

Anđelijina vršnjakinja Mia Reljić navodi da su prvog dana ljudi bili nepovjerljivi prema njihovom štandu i da je to zaista dobrotvorna akcija posvećena djeci oboleloj od raka, ali je iz dana u dan povjerenje, ali i prodaja napitaka rasla, pa su i prihodi koji su uplaćivani na račun NURDOR-a rasli.

- Sada dnevno zaradimo i do sedam-osam hiljada, što je baš mnogo u odnosu na to kako je bilo na početku. Najviše prodamo limunade i đumbirlade, koja nam je, inače, specijalitet kuće - ističe Anđelija.

Osim gesta humanosti, ovaj štand učvrstio je i drugarstvo među djecom, ali pružio priliku i za sticanje novih drugara pa je tokom dvije sedmice, uz podršku njihovih roditelja, dvadesetero djece bilo uključeno u rad ovog humanitarnog društva pod vedrim nebom.

Objeručke prihvaćena sjajna ideja

Gest mališana dirnuo je mnoge, a posebno predsjednicu Nacionalnog udruženja roditelja djece oboljele od raka Joland Kororu. Ona ističe da se kod akcija NURDOR-a prolazi odgovarajuća procedura, ali je u slučaju ove akcije sve to preskočeno. Zapravo, za akciju su saznali tek kada je uslijedio poziv majke jednog djeteta koje učestvuje u humanitarnoj akciji da pita za broj žiro-računa Udruženja.

- Tačno nas je to zateklo jer se ništa nismo dogovarali. Ali, objeručke smo prihvatili ovu sjajnu ideju. To je jedna grudva koja se kotrljala i napravila pravu lavinu dobrih djela i dobre akcije, koja će se, kako mi kažu djeca, odvijati čitav školski raspust - kaže Korora.

Ona navodi da je ova akcija posebno značajna jer se odvija u jeku epidemije koronavirusa koji je zaustavio svijet.

- Ova akcija nam daje nadu da će ovaj svijet preživjeti dokle god imamo ovako sjajnih primjera, a zaista ih imamo. Samo treba probuditi dobro u ljudima - ističe predsjednica NURDOR-a.

Kako navodi, prikupljen novac bit će preusmjeren u nabavku nove roditeljske kuće NURDOR u Beogradu. Inače, u roditeljskim kućama NURDOR-a potpuno besplatno odsjedaju mali onkološki pacijenti sa svojim porodicama uoči ili tokom bolničkih terapija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.