open-navfaktor-logo
search
Radno u Zenici
NSZDK pomaže klubovima, amateri putuju na završni turnir UEFA Kupa regija
Amaterska reprezentacija Nogometnog saveza Zeničko-dobojskog kantona predstavljat će Bosnu i Hercegovinu na završnom turniru UEFA Kupa regija, koji se od 9. do 17. juna održava u Španiji, potvrđeno je na današnjoj konferenciji za medije Saveza sa sjedištom u Zenici.
15.03.2023. u 11:17
get url
text

Selektor Bećir Mehanović predvodio je tim i prošle godine na nacionalnom, te na kvalifikacijskom turniru u Zenici, sa kojeg je prvi put jedna bosanskohercegovačka regija izborila plasman na UEFA Kup regija.

- Bili smo bolji od selekcija iz Izraela, Škotske i Gruzije te samim tim izborili plasman. Pokazali smo da se timskim i predanim radom mogu napraviti velike stvari. Znamo svi gdje smo mi, a gdje ostale nacije - kazao je Mehanović, koji je najavio da će do završnog turnira u španskoj Galiciji organirati nekoliko pripremnih okupljanja. Termine okupljanja će definisati u narednom periodu.

- Naš je cilj da okupimo najbolje igrače iz ovog kantona te da naš kanton i našu Bosnu i Hercegovinu predstavimo u najboljem svjetlu. Pokazali smo da imamo određeni kvalitet - istakao je Mehanović, koji je uvjeren da će nastup na završnom turniru biti veliki motiv za sve igrače da se što bolje spreme.

Na tom će turniru učestvovat predstavnici regija iz Njemačke, Srbije, Poljske, Irske, Portugala, Češke te domaćina Španije, a ekipe će biti podijeljene u dvije grupe po četiri selekcije. Žrijeb će biti održan 26. marta u Galiciji, kada će biti poznati protivnici bh. predstavnika.

Pravo nastupa imaju igrači koji se takmiče u trećem rangu nacionalnog takmičenja, te koji su minimalno dvije godine igrali na nivou kantona.

Jučer je održana i redovna-izvještajna sjednica Skupštine ZDK, na kojoj su usvajani materijali o radu tog saveza te usvojen Plan aktivnosti za 2023. godinu.

- Akcenat je bio na pomoći klubovima u sufinansiranju troškova takmičenja te historijski uspjeh i plasman Amaterske reprezentacije ZDK na UEFA Kup regija - istakla je generalna sekretarka NS ZDK Safija Mahmić, koja je podvukla da su realizirali sve.

Nastavljena finansijska stabilnost te pozitivno poslovanje NS ZDK te su imali uspješnu godinu, u kojoj su ostvarili višak prihoda nad rashodina.

Predsjednik NS ZDK i član Izvršnog odbora NS BiH Muris Jabandžić, koji se na čelu te kantonalne organizacije nalazi dvije godine, istakako je kako su sve snage usmjerili na razvoj omladinskih pogona te da su klubove sa svoje teritorije oslobodili plaćanja nekih naknada koje su predstavljale veliki trošak.

- Prošle smo godine oslobodili plaćanja članarina i registracija sve omladinske selekcije, bez obzira na stepen takmičenja u kojem se takmiče, dok smo kantonalne klubove oslobodili i plaćanja seniorskih selekcija i članarina kluba. Klubovi koji se takmiče u bilo kojem stepenu takmičenja, ove godine neće plaćati ni članarine, ni registracije za sve svoje selekcije.

Tako ćemo im omogućiti da ovu godinu rade bez finansijskih obaveza prema NSZDK i to je jedan veliki uspjeh i pokazatelj da se organizovanim te predanim radom može izaći ususret klubovima da im se pomogne. To jedino radimo mi u BiH - naglasio je Jabandžić.

Nada se da će, uz podršku sponzora, NSBiH te Vlade ZDK, ovakav tretman svojim klubovima omogućiti i naredne godine. Vlada ZDK već nekoliko godina, naime, plaća kotizaciju za sve sportske kolektive iz tog kantona koji se takmiče pa tako i za nogometne klubove.

ZDK u ovom trenutku nema premijerligaša, ali ima pet prvoligaša, koji se takmiče u Prvoj ligi FBiH te devet klubova u Drugoj ligi Federacije BiH, kao i 12 ekipa u Ligi ZDK, sa ukupno 66 selekcija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.