Posezanje za bananom u nedostatku vremena za pripremu pravog doručka nije najpametniji izbor, kaže dr. Daryl Gioffre, nutricionistica za mirror.co.uk.
Naime, ovo voće nije dobar jutarnji obrok zbog svog sastava, a problem je oko 25 posto šećera.
Također, banana je umjereno kisela, tvrdi Dr. Daryl Gioffre.
Iako ćete se ubrzo nakon konzumiranja banane trenutno osjećati puni energije, glad i umor će uslijediti još brže.
Također, banana se ne bi trebala jesti nakon obroka ili sama zbog čega nutricionisti preporučaju da se ovo voće jede s nekim zdravim mastima ili začinima.
No, bez obzira na sve, banana je voće koje se može jesti na brojne načine, a ideja za doručak zaista ne manjka.
Bilo da je miksate sa dvije kašičice maslaca od badema, pola šoljice svježih ili smrznutih jagoda, borovnica ili malina ili sa šoljicom i po bademovog mlijeka, soka od narandže i dvije kašičice lanenih sjemenki, banana će vam sasvim sigurno dati energetski napitak za dobar početak dana.
Dodavanjem banane u zobenu kašu dobit ćete zasitan doručak, a kao najdraži doručak za djecu i odrasle pripremite sendvič s maslacem od kikirikija i kriškama banane.
Kao užina poslužit će jednostavna voćna salata pripremljena od tri banane i 340 grama jagoda, a možete pripremiti i ukusan kolač u kojem će glavnu ulogu odigrati ovo voće i čokolada.