open-navfaktor-logo
search
Odata počast žrtvama
Obilježena 29. godišnjica masakra na mezarju Budakovići u Sarajevu: Srpski agresor na dženazi ubio 10 ljudi
Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti, danas je obilježena 29. godišnjica masakra na mezarju Budakovići, kada je od eksplozije agresorske granate ispaljene sa položaja Vojske Republike Srpske iz pravca Trebevića ubijeno deset Sarajlija, tokom dženaze sugrađanki Fadili Karšić. Tada je lakše i teže ranjeno još troje građana Sarajeva.
12.06.2022. u 12:14
get url
text

Ubijeni su: Edhem Borovina, Salko Bradić, Osman Curić, Asim Džaferović, Amir Džanko, Asim Konaković, Sejdalija Kurtić, Kasim Pintol, Smail Sarač i Began Sarajkić.

Na mjesto masakra cvijeće su položile i porodice ubijenih, predstavnici Unije civilnih žrtava rata KS, delegacije Grada Sarajeva i Općine Stari Grad. Delegaciju Kantona Sarajevo predvodio je ministar finansija Davor Čičić koji je odao počast nevinim žrtvama i položio cvijeće na mjesto masakra.

- Na današnji dan 1993. godine sa agresorskih položaja Vojske RS-a iz pravca Trebevića ispaljena je minobacačka granata koja je pala na ovo mjesto za vrijeme dženaze Fadile Karšić i usmrtila 10, a teže i lakše ranila tri naša sugrađanina. Porodica, prijatelji i komšije su došli na dženazu Fadili Karšić koja je također od granate stradala dan ranije u Briješću. Stoga bih najprije želio pozdraviti njihove porodice, te sve ostale koji su došli danas da, zajedno sa nama, odaju počast nevinim žrtvama.

Danas, i nakon 29 godina, se prisjećamo ovih žrtava i govorimo o njima jer je to jako važno, ne samo zbog prošlosti i sadašnjosti, nego posebno zbog budućnosti, potrebno je stalno govoriti o tome kako se takav gnusan čin ne bi ponovio ni ovdje niti nigdje na svijetu. No, bez obzira na prošlost, naša budućnost se mora graditi na ravnopravnosti svih naroda i građana. Moramo istrajavati na idejama na kojima Bosna i Hercegovina može i mora opstati, a to su ideja  suživota, međusobnog uvažavanja i tolerancije. A da bi to bilo tako pravda mora biti zadovoljena i počinioci tih strašnih zločina, pa i ovog koji danas obilježavamo moraju biti adekvatno kažnjeni - rekao je ministar Čičić, saopćio je Press KS.

Za zločine počinjene u Sarajevu Međunarodni sud u Hagu je osudio Stanislava Galića, komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske RS-a na maksimalnu kaznu, doživotni zatvor. Dragomira Miloševića koji je naslijedio Galića, a koji je nastavio zločine nad Sarajlijama, sud je osudio na 33 godine. Kazna doživotnog zatvora je potvrđena i Ratku Mladiću, komandantu Glavnog štaba Vojske RS-a. On je, između ostalog, osuđen i za udruženi zločinački poduhvat koji je imao za cilj širenje terora među civilnim stanovništvom Sarajeva putem kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.