open-navfaktor-logo
search
U Zaseoku i Sapni
Obilježena 30. godišnjica pogibije heroja Mehdina Hodžića
U Zaseoku i Sapni obilježena je 30. godišnjica pogibije heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata Mehdina Hodžića, poznatog po imenima Senad i kapetan Crni Labud.
10.05.2022. u 14:49
get url
text

Mehdin Hodžić je poginuo 10. maja 1992. godine nakon što je sa saborcima uspio zarobiti prvi tenk i samohotku za buduću Armiju RBiH. Posthumno mu je dodijeljen čin brigadnog generala, a odlikovan je ratnim priznanjem "Zlatni ljiljan" i "Ordenom heroja oslobodilačkog rata".

- Nizom aktivnosti smo obilježili Dane odbrane Sapne. Od 5. maja miješaju se naše emocije i ovo su najznačajniji datumi za Sapnu i našu državu. Na današnji dan prije 30 godina ostali smo bez heroja Mehdina Hodžića. Mi ćemo i narednih godina obilježavati ovakve datume i sjećati se naših komandanata - izjavio je Zudin Mahmutović, načelnik Općine Sapna.

Vlada TK je zbog obilježavanja godišnjice pogibije Mehdina Hodžića prolongirala ranije zakazane aktivnosti.

- Vrlo je važno da se sjećamo ovih datuma. Heroj Mehdin Hodžić je ugradio svoj život u temelje naše domovine i naša je obaveza da mlađi naraštaji znaju i obilježavaju ovakve datume - kazao je Irfan Halilagić, premijer TK.

Sa ponosom, sjetom i tugom Hajrudin Karabegović je evocirao uspomene na svog komandanta Mehdina Hodžića.

- Od prvih dana agresije bili smo na raspolaganju kapetanu Senadu. Ovdje smo ostali sve do 1995. godine. Hajrudin Mešić – Hajro kapetan je u aprilu 1992. godine došao na ove prostore i spojio nas sa kapetanom Senadom. Sjećam se susreta sa Mehdinom Hodžićem u Zaseoku ali, nažalost, vrlo brzo je izgubio život 10. maja 1992. godine - kaže Hajrudin Karabegović.

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na spomen-obilježju u Zaseoku odata je počast heroju odbrambeno-oslobodilačkog rata Mehdinu Hodžiću.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.