U organizaciji Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba (VBNMGZ), zajedno sa Udrugom Počasni vod Bošnjaka i Udruženjem veterana Bošnjaka Domovinskog rata Hrvatske, održani su 11. Memorijalni dani Šefika Pezerovića i poginulih Bošnjaka branitelja u Domovinskom ratu.

Predsjednik Vijeća Armin Hodžić podsjetio je kako je u odbrani Republike Hrvatske u Domovinskom ratu učestvovalo više od 25.000 Bošnjaka, dok ih je 1.187 položilo svoje živote.

- Njihova imena nalaze se na ovom spomeniku gdje danas polaganjem vijenaca i učenjem Fatihe odajemo svima njima počast - izjavio je Hodžić.

Šefik Pezerović je prvi Bošnjak branitelj, poginuo je u julu 1992. godine, naveo je Hodžić, te dodao kako su 11. Memorijalni dani odgođeni zbog koronavirusa.

Na obilježavanju su učestvovali predstavnici hrvatske policije, oružanih snaga te niza braniteljskih udruženja, kao i prijatelji iz Bosne i Hercegovine.

- Ovo je događaj koji nas okuplja i šalje zajedničku poruku, šalje važnu simboličnu poruku o veličini doprinosa Bošnjaka u Domovinskom ratu - zaključio je Hodžić.

Salih Uremović, predsjednik Udruženja Bošnjaka veterana Domovinskog rata, podsjetio je kako je Šefik Pezerović poginuo u mjestu Kuljani kod Banske Struge, nakon što je bio više dana mučki paćen.

Ovaj događaj ima za cilj podsjetiti na važnost učešća Bošnjaka branitelja u Domovinskom ratu i njihov doprinos u stvaranju samostalne i demokratske države Hrvatske s obzirom na to da je u jedinicama Hrvatske vojske i policije na ratištima diljem Hrvatske, od Vukovara do Dubrovnika, učestvovalo oko 25.000 Bošnjaka, a njih 1.187 dalo život za tu državu, navodi organizator.

Na Memorijalnim danima Šefika Pezerovića, koji su održani pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, učestvovali su i izaslanici Hrvatskog sabora, Vlade RH, Grada Zagreba...