open-navfaktor-logo
search
COVID-19
Objavljeni novi dokumenti o opasnom američkom istraživanju koronavirusa u Wuhanu
Američki portal Intercept došao je do dokumenata koji otkrivaju nove detalje o kontroverznim istraživanjima nekoliko vrsta koronavirusa iz šišmiša na Wuhanskom institutu za virusologiju u Kini, a koja je dijelom finansirao i američki Nacionalni institut za alergije i zarazne bolesti.
08.09.2021. u 21:21
get url
text
get url
text

Intercept je, naime, dobio na uvid dosad neobjavljene dokumente o dva prijedloga za bespovratnu novčanu pomoć, odnosno grant, na više od 900 stranica, koja je podnio EcoHealth Alliance, nevladina medicinsko-ekološka organizacija sa sjedištem u SAD-u. Svrha njihovih zahtjeva bilo je financiranje istraživanja koronavirusa šišmiša u biolaboratoriju na Wuhanskom institutu za virologiju (WIV).

Intercept je dokumente dobio nakon što je podnio sudski zahtjev Nacionalnom institutu za zdravlje (pod koji spada i Nacionalni institut za alergije i zarazne bolesti) u skladu sa zakonom o slobodi pristupa informacijama, a sad ih je i učinio javno dostupnima u sklopu članka objavljenog jučer.

Istraživanje provedeno u laboratoriju 3. nivoa sigurnosti

- Ovo je putokaz za istraživanje visokog rizika koje je moglo dovesti do trenutne pandemije - komentirao je otkriće Gary Ruskin, izvršni direktor američke organizacije Right To Know, grupe koja istražuje porijeklo Covida-19.

Jedan projekat, pod naslovom "Razumijevanje rizika od pojave koronavirusa šišmiša", opisuje ambiciozni projekt pregleda hiljada uzoraka šišmiša u potrazi za novim koronavirusima pod vodstvom predsjednika EcoHealth Alliancea, Petera Daszaka.

Istraživanje je također uključivalo pregled ljudi koji rade sa živim životinjama, naprimjer na kineskim "mokrim tržnicama" na kojima su se do izbijanja pandemije masovno prodavale divlje žive životinje za jelo.

Ovi dokumenti sadrže neke nove kritične detalje o istraživanju koronavirusa u Wuhanu, uključujući taj da je ključni eksperimentalni rad s genetski modificiranim miševima (u koje su ubačeni ljudski geni relevantni za istraživanje) proveden u laboratoriju na nivou 3 biološke sigurnosti u Univerzitetskom centru za eksperimente na životinjama u Wuhanu - a ne na Institutu za virologiju u Wuhanu koji ima laboratorij najvišeg 4. nivoa biosigurnosti, kao što se ranije pretpostavljalo.

Produbljuju se sumnje da je korona slučajno procurila iz laboratorija

Dokumenti dodatno produbljuju sumnje da je koronavirus možda zaista nesrećom ili nepažnjom procurio iz biolaboratorija, što je hipoteza koju su Daszak, ali i mnogi drugi naučnici oštro odbacili na početku pandemije prošle godine. Daszak je i dalje odbacuje.

Posljednjih nekoliko mjeseci ta je hipoteza ipak dobila novi život, zahvaljujući javnim istupima nekih stručnjaka koji smatraju ovu hipotezu plauzibilnom, kao i izvještajima američkih obavještajnih službi prema kojima se, iako za nju još nisu nađeni dokazi, ta hipoteza ne može odbaciti.

Američki predsjednik Joe Biden u maju je zadužio svoju obavještajnu zajednicu da istraži i za 90 dana mu pošalje izvještaj o tome je li koronavirus ipak procurio iz kineskog laboratorija. Biden je taj izvještaj i dobio 20. augusta, ali kako javljaju američki mediji, izvještaj nije dao definitivni odgovor na pitanje je li koronavirus prešao na čovjeka u prirodi ili u laboratoriju.

- Kina ima ključne informacije o porijeklu pandemije, ali kineski vladini dužnosnici od početka sprečavaju međunarodnim istražiteljima i javnozdravstvenim dužnosnicima pristup tim podacima. Do danas Kina nastavlja odbijati pozive na transparentnost i uskraćuje informacije, dok broj žrtava pandemije ponovo raste - izjavio je Biden u saopćenju nakon primanja izvještaja.

Različite američke obavještajne službe ne slažu se o porijeklu virusa. Nekoliko ih smatra da se virus proširio nakon "prirodne izloženosti zaraženoj životinji ili sličnom virusu", a druge nisu došle ni do kakvog čvrstog zaključka. Dio obavještajne zajednice, međutim, "umjereno je uvjeren" da se prva ljudska infekcija dogodila zbog incidenta u laboratoriju, tokom pokusa, baratanja sa životinjama ili uzorcima u Institutu za virusologiju u Wuhanu u Kini, stoji u ovom izvještaju.

Analitičari zaključuju da neće moći dati "definitivna objašnjenja" bez novih informacija iz Kine, kao što su klinički uzorci i epidemiološki podaci o prvim slučajevima. Kina pak odbacuje i ismijava tu teoriju te uzvraća vlastitom optužbom da je koronavirus procurio iz američkog laboratorija u Fort Detricku u Marylandu 2019.

U svakom slučaju, EcoHealth Alliance dobio je ukupno 3.1 milion dolara, uključujući 599.000 dolara koje je Wuhanski institut za virusologiju djelomično upotrijebio za identifikaciju i modifikaciju koronavirusa šišmiša koji bi mogli inficirati ljude.

I prije pandemije Covida-19 mnogi su naučnici izražavali zabrinutost zbog potencijalnih opasnosti povezanih s takvim eksperimentima. Posebno je zanimljivo da se u dotičnom projektu priznaju neke od tih opasnosti: "Rad na terenu uključuje najviši stepen rizika od izloženosti SARS-u ili drugim CoV-ovima, zbog rada u špiljama s visokom frekvencijom šišmiša iznad glave i mogućnošću udisanja fekalne prašine".

Alina Chan, molekularna biologinja s Broad Instituta, rekla je za Intercept da ovi dokumenti pokazuju da EcoHealth Alliance ima razloga uzeti teoriju o curenju iz laboratorija ozbiljno.

- U ovom prijedlogu zapravo ističu da znaju koliko je ovaj posao rizičan. Stalno govore o ljudima koji bi mogli biti ugrizeni - i vodili su evidenciju o svima koji su bili ugrizeni. Ima li EcoHealth te evidencije? A ako ne, kako mogu isključiti nesreću vezanu uz istraživanje? - pita se Chan.

Prema Richardu Ebrightu, molekularnom biologu sa Univerziteta Rutgers, dokumenti sadrže kritične podatke o stvaranju novih virusa u sklopu istraživanja provedenih u Wuhanu, uključujući stvaranje novih virusa.

Richard Ebright: Testirali su modificirane viruse na modificiranim miševima

- Virusi koje su konstruirali testirani su na sposobnost inficiranja miševa koji su modificirani (genetskim inženjeringom) za prikazivanje receptora ljudskog tipa na njihovim stanicama - komentirao je Ebright za Intercept nakon pregleda dokumenata. Također je istaknuo da dokumenti jasno pokazuju da su dvije različite vrste novih koronavirusa mogle zaraziti ovako genetski modificirane, odnosno "humanizirane" miševe.

- Dok su radili na koronavirusu povezanom sa SARS-om, istovremeno su izvodili paralelni projekt o koronavirusu povezanom s MERS-om - objasnio je Ebright.

MERS, odnosno Bliskoistočni respiratorni sindrom je bolest izazvana koronavirusom koji se proširio na ljude s deva u Saudijskoj Arabiji 2012.

Na upit Intercepta o ovim projektima, Robert Kessler, voditelj komunikacija u EcoHealth Allianceu, odgovorio je: "Prijavili smo se za bespovratna sredstva za provođenje istraživanja. Nadležne agencije ocijenile su to važnim istraživanjem i finansirale ga. Tako da ne znam da se ima nešto posebno za reći".

O američkom finansiranju rizičnih istraživanja koronavirusa već smo pisali, uključujući optužbe republikanskog senatora Randa Paula na račun Anthonyja Faucija, direktora Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti i glavnog medicinskog savjetnika predsjednika Bidena. Paul i Fauci su se u maju, a onda opet u julu, u Kongresu prepirali oko toga je li Faucijev institut financirao istraživanje dobivanja funkcije virusa.

- Iznenađenje, iznenađenje - Fauci je opet lagao. Bio sam u pravu da je njegova agencija finansirala istraživanje novog koronavirusa u Wuhanu - tvitao je Paul u utorak, komentirajući nove dokumente.

Podsjetimo, dobivanje funkcije je biološki termin za proces u kojem organizam dobije novu funkciju mutacijom, odnosno evolucijom. A istraživanje dobivanja funkcije je naziv za istraživanje u kojem se laboratorijski kreiraju novi genotipovi bakterija, virusa, stanica, biljaka ili životinja kako bi se identificiralo koja genetska sekvenca ima koju fenotipsku funkciju. Na taj se način može otkriti kako virus postaje zarazniji ili smrtonosniji, ali, s druge strane, naučnici mogu stvoriti opasniju varijantu virusa, koja može nehotice procuriti iz laboratorija.

Fauci je ipak insistirao da istraživanje koje je financirao njegov institut nije spadalo u kategoriju dobivanja funkcije. Ebright se, međutim, slaže sa senatorom Random i tvrdi da je to istraživanje predstavljalo "rizik od stvaranja novih potencijalnih patogena".

 Dokumenti jasno pokazuju da su tvrdnje direktora NIH-a, Francis Collins-a, i direktora NIAID-a, Anthonyja Faucija, da NIH nije podržavao istraživanje dobivanja funkcije ili potencijalnih pandemijskih patogena na WIV-u neistinite - komentirao je Ebright na Twitteru.

"Voljela bih da je ovo objavljeno početkom 2020."

Podrška je u početku dodijeljena na petogodišnje razdoblje od 2014. do 2019. Finansiranje je obnovljeno 2019., ali ga je Trumpova administracija obustavila u aprilu 2020. godine u sklopu suspenzije svih istraživanja koronavirusa nakon izbijanja pandemije.

- Voljela bih da je ovaj dokument objavljen početkom 2020. - zaključila je Chan koja se otprije zalaže za istraživanje teorije o laboratorijskom curenju.

Drugi projekat koji je Intercept objavio, pod naslovom "Razumijevanje rizika od pojave zoonotskih virusa u žarišnim tačkama zaraznih bolesti u jugoistočnoj Aziji", dodijeljen je u augustu 2020. i proteže se do 2025., piše Index.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.