open-navfaktor-logo
search
Raspodjela novca
Obuća i Ružnić: Šta kantonalni premijeri kažu o izmjenama Zakona o javnim prihodima?
Postojeći Zakon o pripadnosti javnih prihoda je iz 2006. godine i već duži period se u mnogim kantonima smatra zastarjelim i nepravednim.
17.01.2022. u 21:03
get url
text

Aida Obuća, premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, za Faktor kaže da podržava izmjene ovog zakona u smislu donošenja novog i pravednijeg zakonskog rješenja.

Mnogoljudniji kantoni u povoljnijem položaju 

Podsjećamo, u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine zastupnici i delegati su pokrenuli izmjene ovog zakona smatrajući kako neki kantoni ne mogu biti iznad drugih, dobijati više novca nego bi trebalo.

- Aktuelnim Zakonom o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji Bosne i Hercegovine utvrđeni su kriteriji koji su u vezi sa nekim od ustavnih nadležnosti kantona, ali uglavnom ne odgovaraju Bosansko-podrinjskom kantonu koji je još 2015. godine prema Ministarstvu za finansije FBiH uputio inicijativu za izmjene Zakona, uz sveobuhvatnu analizu, smatrajući da je ovo zakonsko rješenje potrebno izmijeniti kako bi se osigurao minimum finansijskih sredstava za izvršavanje ustavnih nadležnosti koje ima svaki kanton, bez obzira na njegovu veličinu.

Kao konkretan primjer neuravnoteženog pristupa, ističem zdravstvo i socijalnu zaštitu koji su prema Ustavu FBiH u nadležnosti kantona, što iziskuje velika finansijska sredstva pogotovo u kantonima u kojima ne postoji mogućnost pružanja tercijarne zdravstvene zaštite - navodi Obuća.

Istakla je nezadovoljstvo postojećim načinom raspodjele, s obzirom na to da su jedini kriteriji za raspodjelu površina, broj stanovnika i broj učenika.

- Postojećim načinom raspodjele mnogoljudniji kantoni i kantoni s manjim potrebama zdravstvene i socijalne zaštite su u znatno povoljnijem položaju što ima za posljedicu da smanjuje učešće u raspodjeli kantona sa većim potrebama u oblasti zdravstveno socijalne zaštite. U BPK Goražde je broj korisnika socijalne i zdravstvene zaštite znatno veći nego u drugim kantonima, a učešće u raspodjeli se u posljednjih nekoliko godina smanjuje iako su sredstva koja su i u godini kada je raspodjela bila najpovoljnija za ovaj kanton, bila nedovoljna. Iz tog razloga podržavamo izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji Bosne i Hercegovine, u smislu donošenja novog i pravednijeg zakonskog rješenja za sve kantone - zaključuje Obuća.

Mijenjati svijest u bh. politici 

Zatražili smo i mišljenje Mustafe Ružnića, premijera Unsko-sanskog kantona.

- Najveća zamjerka je da postojeći Zakon o pripadnosti javnih prihoda datira iz 2006. godine i ne odgovara više realnim prilikama i okolnostima u Federaciji BiH. Novac kantonima se dijeli na osnovu četiri parametra: broja stanovnika, broja učenika osnovnih, broja učenika srednjih škola i površina. Sporni su ponderi (koeficijenti) koji među deset kantona, povlaštenu poziciju osiguravaju za Kanton Sarajevo, čiji je ponder skoro 2, BPK Goražde ima ponder 1,8, Posavski kanton 1,5 i Kanton 10 ima 1,1. Ostalih šest kantona ima koeficijent 1 - navodi Ružnić.

VEZANI TEKST - Prijedlog o raspodjeli javnih prihoda u FBiH: Kantonu Sarajevo se umanjuje 86 miliona KM

 

Dodaje kako je stav da se treba ići u izmjene Zakona.

- Ići u izmjene Zakona, ali nikako urušiti finansijsku stabilnost Kantona Sarajevo. Realno je ponder za Sarajevo umanjiti za 0,50, čime bi se oslobodila sredstva koja bi osigurala fer i pravedniju raspodjelu javnih prihoda. Sa takvom izmjenom bi Krajina dobila oko 9,8 miliona KM više, što je procjena Ministarstva finansija USK.

Stava sam da treba, općenito, mijenjati svijest u bh. politici da sredstva i projekte povlače oni koji su vatri bliži. Nema jake BiH bez jednako važnog i jakog Sarajeva, Krajine, Mostara, Tuzle... Vladi Federacije BiH svaka stopa, svakog kantona mora biti jednako važna, a razvoj stateški i fer planiran bez favoriziranja bilo koga, po bilo kom osnovu - navodi Ružnić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.