open-navfaktor-logo
search
Izgubili tužbu
Očajni radnici fabrike obuće Izbor moraju platiti 343.332 KM sudskih troškova
Priča oko bivšeg privrednog giganta - fabrike obuće Izbor ponovo je jedna od glavnih tema u Brčkom.
20.01.2021. u 09:07
get url
text

Bivši radnici ove firme moraju platiti 343.332,50 KM sudskih troškova. Oni su još prije osam godina podnijeli zahtjev sudu da se Izborovo zemljište dodijeli radnicima, ali je ono ipak na kraju pripalo Brčko distriktu BiH.

Na taj način 253 radnika bivšeg privrednog giganta našla su se u novim problemima. Bivši inžinjer u fabrici obuće Izbor Šećo Salkić, potvrdio je za Faktor kako su izgubili spor, te kako je on u obavezi isplatiti 2.306 KM sudskih troškova u roku od osam dana, te kako će mu, u protivnom, plijeniti imovinu.

Salkić: Kako da sa penzijom od 285 KM platim sudske troškove od 2.306 KM  (FOTO: Otisak.ba)

- Tih 26 duluma zemlje Izbora je bilo vlasništvo radnika. Ona je svojevremeno kupljena od naših para i sasvim normalno bi bilo da se ona proda i da se novac podijeli radnicima koji su je krvavo platili svojim parama. Nažalost, zahtjev radnika Izbora je odbijen, a većina nas ne zna kako će platiti sudske troškove – kaže Salkić.

Kako dodaje, predao je molbu za obustavu ovog rješenja.

- Moju sudbinu dijeli još 252 radnika koji moraju isplatiti sudske troškove. Meni je došla presuda da moram platiti 2.306 KM. To je za mene nemoguća misija. Ja ne radim, imam 60 godina i nisam sposoban za rad. U invalidskoj penziji sam već 11 godina i imam ugrađena četiri stenta. Kako da ja sa penzijom od 285 KM platim sudske troškove. Umjesto da se nama isplati odšteta, mi sada moramo da platimo iznos koji većina nema. Ništa nam ne preostaje nego da se žalimo višim organima van Brčko distrikta. Apelujem na sve ljude dobre volje i političare da pomognu i spase živote 253 ljudi i njihovih porodica. Ako se ne nađe neko rješenje, niko ne zna šta će biti sa nama - upozorio je Salkić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.