- Ono što smo uspjeli uraditi sa cijenama rominga, nadamo se da ćemo uspjeti i s ljudima i privrednicima na Balkanu. Naporno radimo na otvaranju granica, ukidanju tarifa, povećanju trgovine i to ne samo kada su u pitanju troškovi rominga, već i kada su u pitanju građani tako da mogu putovati i raditi bez ograničenja - rekla je Bregu, potcrtavši da su danas mnogo bliže njihovim zajedničkim regionalnim ciljevima.

Na Digitalnom samitu Zapadnog Balkana održanom u Beogradu 4. aprila 2019. godine zapadnobalkanska šestorka potpisala je novi Regionalni sporazum o smanjenju cijena rominga.

- Ne trebam ni govoriti koliko smo mi u Vijeću za regionalnu saradnju ponosni jer smo bili neizostavan dio ove uspješne priče. Svima vam je poznat taj osjećaj. Cijenimo posvećenost svih u ostvarivanju ovog cilja. Od lidera šest ekonomija zapadnog Balkana, Evropske komisije, do domaćih regulatornih organa i mobilnih operatera - naglasila je Bregu.

Sporazum je bio postepen proces, ali je koristio svim građanima, jer je sam prijelazni period donio smanjenje troškova rominga u cijelom regionu do 96 posto, a potom i njihovo potpuno ukidanje 1. jula 2021. godine za građane Zapadnog Balkana gdje god da putuju unutar regiona.

Primjena Sporazuma vodi i korak bliže ka smanjenju cijena rominga između Zapadnog Balkana i Evropske unije jer je njegova provedba bila preduvjet za smanjenje troškova rominga s državama članicama EU-a kroz konkretne i vremenski ograničene mjere.