open-navfaktor-logo
search
Stižu iz drugih kantona
Od danas zdravstveni nadzor korisnika u Domu za stare u Goraždu obavljaju infektolog i pulmolog
Zbog teške situacije u Domu za stara i iznemogla lica, izazvane pandemijom koronavirusa, Vlada BPK Goražde i Krizni štab Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice naložili su stalni zdravstveni nadzor u ovoj ustanovi.
15.08.2020. u 15:51
get url
text

Pored timova Kantonalne bolnice i Doma zdravlja Goražde, od danas zdravstveni nadzor korisnika obavljaju infektolog i pulmolog.

Nadležni se nadaju da će uspjeti zaustaviti širenje COVID19 u ovoj goraždanskoj ustanovi u kojoj je više od polovine korisnika zaraženo koroan virusom, dok su za kratko vrijeme četiri osobe preminule od posljedica zaraze.

Dom za stara i iznemogla lica Goražde 

- Obezbjeđen je infektolog i pulmolog iz drugih kantona, obezbjedili smo ih zahvaljujući kantonalnoj vladi i oni će također biti u staračkom domu i pomoći će nam. Mi smo raspisali stalni konkurs za sve specijaliste, ali teško je naći kadar, u svim kantonima imaju slične probleme. Sa njima ide i sva medicinska oprema koja je potrebna domu, obezbijedili smo pokretni mobili rendgen aparat i svima će se slikati pluća, i onima koji imaju, ali i onima koji nemaju simptome kako bi preduhitrili razvoj bolesti – kazala je prim dr. Nermina Kamenica, direktorica Kantonalne bolnice Goražde.

Ona je ocjenila da je situacija veoma teška jer je riječ o starijim osobama koje imaju hronična i udružena oboljenja.

- Veoma je teška situacija u domu, mi smo po naredbi vlade formirali tim ljekara pri bolnici koji će 24 sata zajedno sa domom zdravlja biti prisutan u domu. Od osam ujutro do 20 sati osoblje doma zdravlja, a Kantonalna bolnica od 20 do osaam ujutro. Želimo pomoći da se štićenici osjećaju sigurno. Teške su prognoze jer imamo osobe sa hroničnim oboljenjima - kaže prim dr. Kamenica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.