Na drugom mjestu ove liste našla se Bosna i Hercegovina koja je zabilježila rast od 14,86 posto, dok se ispod nas nalaze Portugal, Bjelorusija, Rumunija, Poljska... Prvo mjesto "zauzela" je susjedna Srbija. 

Ekonomski analitičar i zastupnik u Federalnom parlamentu Admir Čavalić kazao je za Faktor kako su ovi pokazatelji zasluga inflacije i činjenice da imamo relativno niske plaće u poređenju sa ostatkom Evrope.

VEZANI TEKST - Novalić: Zatekao sam nula KM, na računima Vlade ostavio 800 miliona, a nametnuti se sad kite tuđim rezultatima

- S druge strane, imamo izuzetno visoku inflaciju u komparaciji sa ostatkom regiona i Evrope. Visoka inflacija uvjetuje brzi rast plaća, međutim problem je što je to nominalni, a ne realni rast.

Šta to konkretno znači? Nominalno građani imaju više plaće, prešla se cifra od 1.000 maraka prosjeka, ali u realnom smislu oni su vjerovatno siromašniji u poređenju sa par godina unazad, odnosno raspoloživim finansijama mogu manje kupiti. Možda su puniji novčanici, ali se manje može kupiti s tim novčanicama - pojašanjava Čavalić.

Kako kaže, ne može se očekivati neki drastičniji rast plaća u BiH u narednom periodu, osim ako se ne poduzmu ekonomske reforme u smislu smanjivanja opeterećanja na rad što bi moglo povećati neto primanja naših radnika.