Kantonalni sud Tuzla odredio je mjere zabrane za tuzlanskog advokata Suada Suljića, koji se sumnjiči zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja u pokušaju, prevaru u privrednom poslovanju i ovjeru neistinitog sadržaja, potvrdio je za Faktor postupajući tužilac u ovom predmetu Vedran Alidžanović.

Suljić se, prema izrečenim mjerama, ne smije sastajati sa svjedocima i obavljati djelatnosti koje su u vezi s djelima koja mu se stavljaju na teret.

Advokat je uhapšen utorak navečer, obavljen je pretres automobila i prostorija koje koristi te je ispitan u Kantonalnom tužilaštvu TK.

- Firma Bosnafarm je imala potraživanja prema FK Slobodi oko 650.000 KM. Pošto je račun Bosnafarma bio blokiran, direktor Davud Zahirović je dao Suljiću firmu na raspolaganje. Suljić potom nalazi Sabalahajrudina Suljagića, obećava mu imovinsku korist, kako bi pristao da preregistruje firmu na njega te ga imenuje za direktora i sjedište firme Bosnafarm prebacuje u Tuzlu. Kada je sve to završio, potraživanje Bosnafarma prema Slobodi prebacuje na svoju firmu. Da bi to postigao, Bosnafarmu ispostavlja račun za usluge u Londonu u vezi s licencom za jedan lijek, a da pri tome nikakve usluge nije pružio - pojašnjava tužilac Alidžanović.

Sabalahajrudin Suljagić je beskućnik bez ikakvih primanja.

- Kada je potraživanja prenio na svoju firmu, pokrenuo je postupak prema FK Sloboda za izmirenje duga. To nije realizirano jer je račun kluba već duže vremena blokiran i djelo je ostalo u pokušaju - Dodaje Alidžanović.

Suad Suljić je član Nezavisnog odbora TK koji, između ostalog, u svojoj nadležnosti ima i ocjenjivanje rada direktora Uprave policije MUP-a TK. Također, riječ je o advokatu koji zastupa tuzlanskg gradonačelnika Jasmina Imamovića u tužbi za klevetu koju je podnio protiv predsjednika Socijaldemokrata BiH Envera Bijedića. Veza ovog advokata i Imamovića može biti zanimljiva i stoga što je Grad Tuzla glavni finansijer FK Sloboda.

Ovaj advokat obavlja i funkciju predsjednika Atletsko-rekreativnog kluba "Rekreativci" u Tuzli.