open-navfaktor-logo
search
Povećanje nataliteta
Od Općine Centar 42 porodilje dobile jednokratnu novčanu pomoć
Porodiljama za prvo dijete uručeno je po 200 KM, za drugo po 300, za treće i svako naredno dijete po 400 i za blizance po 500 KM
05.11.2019. u 16:13
get url
text
Općina Centar porodilje

Jednokratnu novčanu pomoć dobile su  42 porodilje koje su nastanjne u sarajevskoj općini Centar.

– Porodiljama za prvo dijete uručeno je po 200 KM, za drugo po 300, za treće i svako naredno dijete po 400 i za blizance po 500 KM. Danas smo na dodjeli imali ukupno 21 porodilju za prvorođeno dijete, 16 porodilja za drugo dijete i pet porodilja za treće i svako naredno dijete. U budžetu Općine Centar je izdvojeno 135.000 KM za ovu namjenu, a do danas je utrošeno 108.200 KM. Vrlo je važno u vremenu u kojem živimo, gdje smo svjesni pada nataliteta i činjenice da postajemo populacija starih, realizovati projekte podrške mladim roditeljima - kazala je  Jasmina Fazlić, pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti.

Nakon dodjele jednokratnih pomoći porodiljama Belma Šoljanin, direktorica Instituta za majku i dijete koji djeluje pri Udruženju Majka i dijete-Bombon održala je predavanje na temu jačanje mentalnog zdravlja porodilja.

Današnjem uručenju jednokratnih novčanih pomoći bila je prisutna i Samra Smajević koja je dobila jednokratnu pomoć za rođenje trećeg djeteta. 

- Ovo je za nas porodilje od velikog značaja jer možemo nabaviti potrebne stvari za naše bebe poput pelena, hrane i ostalih higijenskih stvari. Majka sam troje djece i samo mogu reći hvala Općini Centar, jer je rijetkost da se neko sjeti porodilja - izjavila je Samra Smajević, koja je dobila jednokratnu pomoć za svoje dijete.

Ovaj projekat Općina Centar realizuje od 2013. godine sa ciljem poboljšanja nataliteta na području ove lokalne zajednice, navodi se u saopćenju Općine Centar. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.