open-navfaktor-logo
search
Kratke avanture
Od Plišeka do Vasoskog: "Prokletstvo" stranaca na klupi Sarajeva
Makedonac Aleksandar Vasoski brzo je završio avanturu na Koševu.
12.05.2022. u 21:24
get url
text

Njegov angažman trajao je svega 121 dan. Na klupi Sarajeva sjedio je 15 puta, ostvario sedam pobjeda, četiri poraza i četiri neriješena rezultata. U prosjeku je Sarajevo pod njegovom komandnom palicom osvajalo 1,67 bodova po meču.

Vasoski je ostavku podnio nakon remija (1:1) protiv Željezničara u vječitom derbiju na Koševu.

VEZANI TEKST - Prihvaćena ostavka Aleksandra Vasoskog: Oglasio se Ismir Mirvić
 

Vasoskom su navijači, očito i poslodavac, spočitvali što ekipa na proljeće nije uspjela dobiti niti jednu "jaču" utakmicu. Sarajevo je u dvomeču sa Željom osvojilo bod, isto toliko protiv Borca, a protiv Bordo tima slavili su Zrinjski i Tuzla City.

Makedonski trener ostavlja tim na četvrtom mjestu na tabeli i samo s teoretskim šansama da se kroz prvenstvo domogne Evrope, a doveo je klub do finala Kupa BiH u kojem će Sarajevo ulaznicu za euroscenu tražiti protiv Veleža.

Vasoski je bio peti strani trener od koji je od sticanja nezavisnosti BiH radio u Sarajevu. Ništa bolje nisu prolazili ni njegovi prethodnici.

Češki stručnjak Jiri Plišek na Koševu se zadržao 172 dana (podaci s Transfermarkta), ekipu je vodio u 18 mečeva, a u prosjeku je po utakmici osvojio 1,74 boda. Klub je napustio bez trofeja...

VEZANI TEKST - Sporazumni raskid saradnje: Goran Sablić više nije šef stručnog štaba FK Sarajevo
 

Ni legendarni hrvatski reprezentativac i član tima koji je 1998. bio treći na svijetu Robert Jarni nije bio bolji. U 126 dana mandata na klupi bh. velikana vodio je u devet susreta, a prosjek od 1,33 boda po meču nije nešto s čim se može posebno pohvaliti, a kamoli osvojiti trofej.

Miodrag Ješić zadržao se na Koševu 175 dana. Ni on nije uspio dočekati jubilarni 20. meč u ulozi šefa stručnog štaba. Pod njegovim vođstvom Sarajevo je u 17 mečeva u prosjeku osvajalo 1,88 bodova.

Od stranaca najduži boravak na klupi Sarajeva imao je Goran Sablić. Njegov angažman trajao je 198 dana, a vodio je 23 meča, sa skorom od 10 pobjeda, osam poraza i pet remija. U prosjeku 1,52 boda po utakmici. Trofeja se nije domogao.

VEZANI TEKST - Dženan Uščuplić novi šef stručnog štaba FK Sarajevo

Pehare su Sarajevu donosili uglavnom "vojnici" kluba. Husref Musemić je u nekoliko navrata sjedio na klupi i donio pet trofeja - tri titule prvaka BiH i dva naslova Kupa BiH. U sezoni 2018/19 Sarajevo je pod Musemićevim patronatom prvi put u historiji osvojilo duplu krunu.

Dežurni vatrogasac je Dženan Uščuplić. On je uvijek bio prijelazno rješenje, a posao je uvijek obavljao fenomenalno. Svjedoče tome titula prvaka BiH i dva naslova Kupa BiH. Jedan od njih stigao je prethodne takmičarske godine kada je naslijedio Vinka Marinovića. Upravo će Uščuplić do kraja sezone voditi Bordo tim i imati priliku da ostvari zacrtane klupske ciljeve. To su osvajanje Kupa, odnosno plasman u Evropu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.