open-navfaktor-logo
search
Čovićev sekretar
Od robije ga spasila Borjana Krišto: Osuđeni kriminalac Josip Merdžo podnosi krivične prijave protiv CIK-a!
Pljušte posljednjih dana krivične prijave koje u ime udruženja u vlasništvu predsjednika HDZ-a Dragana Čovića podnosi Josip Merdžo, glavni sekretar Hrvatskog narodnog sabora.
08.01.2021. u 13:39
get url
text

Traži se krivična odgovornost predsjednika Centralne izborne komisije BiH Željka Bakalara i ostalih članova CIK-a, "zbog zloupotrebe položaja", a optužuju ih da su u sadejstvu za bošnjačkim strankama učestvovali u izbornom inženjeringu netom održanih lokalnih izbora u Mostaru.  

Ko je Josip Merdžo?

VEZANI TEKST - Čović nervozan, podnio prijave Tužilaštvu BiH: Na silu želi mandat kako bi Mostar bio "hrvatski stolni grad"

Ako ste zaboravili, to je bivši HDZ-ov premijer HNK koji je 2005. godine pravosnažno osuđen na godinu zatvora zbog krivičnog djela zloupotrebe položaja i ovlasti.

Osuđen je zbog toga što je u svojstvu premijera potpisivao ugovore sa zaštitarskom firmom Redarstvenik 1999. godine, a prema čemu je iz budžeta ovoj firmi mjesečno izdvajao 66.000 KM, što je okarakterisano kao krivično djelo zloupotrebe položaja i ovlasti.

Merdžo niti jednog dana nije odležao iza rešetaka. U skladu sa ustavnim ovlastima pomilovala ga je tadašnja predsjednica Federacije BiH, a danas predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamenta BiH i još jedna od odanih Čovićevih vojnikinja Borjana Krišto.

Merdžo je bio imenovan (nagrađen) i za delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, a sa te pozicije je odstupio 29. februara 2012. godine.

Pred kraj 2015. godine prvo je imenovan za vršioca dužnosti direktora, a potom i za direktora Instituta za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine na mandatni period od pet godina. Na ovu funkciju imenovalo ga je tadašnje Vijeće ministara BiH, a odluka je stupila na snagu 2. agusta 2016. godine.

Osuđivani kriminalac Merdžo, dakle, potpisuje krivične prijave koje podnosi privatno Čovićevo udruženje. Kakve se to poruke šalju javnosti?

A da se malo podsjetimo i nastanka privatnog udruženja HNS.

HNS je formirao 2001. godine tadašnji predsjednik HDZ-a BiH Ante Jelavić, kada je u Novom Travniku usvojena Deklaracija o hrvatskoj samoupravi koja je, podsjetimo se, ugašena tenkovima SFOR-a. Deset godina HNS je bio na mirovanju, da bi ga 2011. godine ponovo oživio Čović. 

Jelavić je prije 20 godina kazao da je Federacija BiH mrtva i da je HNS vrhovno tijelo za Hrvate u BiH.

Prema njegovoj, ali i sada Čovićevoj zamisli, HNS (je) treba(o) na teritoriji Federacije BiH obnašati zakonodavnu vlast umjesto Federalnog parlamenta, ali od toga, naravno, nije bilo ništa niti će i pored silnih želja da oživi zločinački i UZP-ovski HZHB. 

Na kraju HNS, u biti, samo zauzima političke stavove o aktuelnim političkim prilikama i pitanjima, koja niti ko uzima zaozbiljno niti imaju utjecaja na političke prilike u BiH. To je Čovićevo privatno udruženje i debatni klub, koji nema nikaku valjanu legitimaciju da bi podnosio krivične prijave.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.