open-navfaktor-logo
search
Ratni zločinac
Odbijena Karadžićeva žalba na odluku da kaznu služi u Velikoj Britaniji
Predsjednik Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) odbio je prigovor Radovana Karadžića, bivšeg predsjednika Republike Srpske, na upućivanje izdržavanja kazne u zatvoru u Velikoj Britaniji, potvrdio je ovo za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) advokat Peter Robinson.
14.05.2021. u 16:06
get url
text
get url
text

Kako je rekao Robinson, predsjednik MMKS-a Carmel Agius nije se osvrtao na suštinu njihovih prigovora, te da je samo navedeno da ih je razmatrao.

U odluci od 12. maja u kojoj je navedeno da će Karadžić služiti doživotnu kaznu zatvora u Velikoj Britaniji, stoji da Poslovnik o radu i dokazima Mehanizma i Uputstvo za rad ne dozvoljavaju da osuđena osoba podnosi podneske direktno predsjedniku u ovom kontekstu, ali da je ipak razmatran podnesak prilikom donošenja odluke o tome gdje će Karadžić odslužiti kaznu.

Nakon ove odluke, BIRN BiH je pisao da su advokati Karadžića podnijeli prigovor na odluku MMKS da on bude upućen na izdržavanje kazne u zatvoru u Velikoj Britaniji, navodeći kao razlog mogućnost da ga "muslimanski ekstremisti" ubiju iz osvete za ratne zločine.

VEZANI TEKST - Ratni zločinac Radovan Karadžić se žalio na odluku da kaznu služi u Velikoj Britaniji

Kao razlog za brigu navode primjer napada na generala Vojske Republike Srpske (VRS) Radislava Krstića, osuđenog kao i Karadžić za genocid nad Bošnjacima iz Srebrenice, kojem su u ćeliji u britanskom zatvoru Wakefield, gdje je služio svoju kaznu, trojica zatvorenika muslimana 2010. godine isjekli lice i prerezali grlo. Krstić je potom prebačen natrag u Holandiju, a zatim u zatvor u Poljskoj.

Karadžić je u martu 2019. godine pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici, progone širom BiH, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Presudom je oslobođen krivice za genocid 1992. godine.

Britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab je u srijedu izjavio da njegova zemlja može biti ponosna na podršku koju je pružila u potrazi za pravdom u slučaju Karadžić.

- Radovan Karadžić je jedan od rijetkih ljudi koji je proglašen krivim za genocid. On je odgovoran za masakr muškaraca, žena i djece u genocidu u Srebrenici i pomogao je održavanju opsade Sarajeva koja je predstavljala napad na civile - kazao je Raab.

U Velikoj Britaniji je kaznu zatvora za ratne zločine služio i Momčilo Krajišnik, koji je pored Karadžića bio jedan od najistaknutijih političkih lidera Republike Srpske tokom rata u BiH. Iz zatvora je pušten 2013., a preminuo je prošle godine zbog posljedica zaraze koronavirusom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.