open-navfaktor-logo
search
Kvalifikacije za EP
Odbojkaši BiH poraženi od Sjeverne Makedonije
Muška seniorska odbojkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je u prvom susretu kvalifikacionog turnira za Evropsko prvenstvo od Sjeverne Makedonije s 3:1.
11.01.2021. u 20:02
get url
text

Dobar početak prvog seta naša selekcija kvarila se servis greškama, zbog čega se uglavnom igralo poen za poen. Ipak, dobar blok Osmanović i as Ivića donijeli su nam tri poena prednosti (6:9), a svakako vrijedi pohvaliti i ofanzivni učinak srednjeg blokera Popovića.

Ponajviše zahvaljujući odličnom bloku izabranici Ifeta Mahmutovića poveli su 15:8, a i Makedonci su počeli griješiti. No, ubrzo su se serijom 3:0 smanjili na 15:11, nakon čega je uslijedio prvi tim-out naše selekcije.

U nastavku Makedonci su "ispucali" tri auta, pa je naš tim u završnicu seta ušao s prednošću 18:14, koja se brzo istopila na 19:18. Naredna dva poena su otišla na stranu naše selekcije, pa se makedonska klupa pozvala time-out kod rezultat 22:19 za naš tim.

Blok kapiten Čole donio nam je 23 poen, no Makedonci su dobrim servisima smanjili na 23:22, pa je uslijedila neizvjesna završnica prvog seta. Servis greška Makedonaca donijela je prvu set-loptu našem timu, no nismo je iskoristili, a potom je uslijedilo i izjednačenje (24:24).

Drugu set-loptu je Makaš "poništio" servis greškom, a potom su Makedonci stigli do prve prilike da osvoje set, što su i učinili. Poslije 33 minute igre stigli su do pobjede u prvom setu.

Početak drugog seta bio je dosta izjednačen, uglavnom se igralo poen za poen.

Ipak, sredinom drugog perioda domaća selekcija je uspjela napraviti seriju kojom je došla do prednosti koju naš tim, uz slabiju igru u odnosu na prvi set nije uspio ugroziti. Poslije 25 minuta igre makedonski odbojkaši su poveli s 2:0, nakon što su u drugom setu trijumfovali s 25:21.

Bolju igru u drugom dijelu trećeg seta naša selekcija materijalizovala je na pravi način. Ipak, neobjašnjivim bh. odbojkaši su zakomplikovali situaciju, no na kraju su pobjedom 25:23, poslije 27 minuta, prednost Makedonaca uspjeli smanjiti na 2:1.

Početak četvrtog seta bio je najlošiji u odnosu na tri prethodna. Naše greške rezultirale su vodstvom domaće selekcije 7:2. Do sredine seta uspjeli istopiti prednost protivnika (14:13), i to ponajviše zahvaljujući dobroj igri Bezdroba i Osmanovića. To je bilo sve što je naš tim uspio napraviti. Četvrti set na kraju je pripao Makedoncima sa 25:19 za konačnih 3:1 i maksimalna tri boda.

Najefikasniji igrač utakmice bio je kapiten Makedonije Nikola Gjorgiev s 29 poenom, dok je prvo ime naše selekcije bio Adi Osmanović s 22 poena.

Sljedeći susret kvalifikacija reprezentacija BiH igra već u utorak, a protivnik u dvorani "Boris Trajkovski" bit će joj selekcija Turske, koja je prvi favorit kvalifikacionog turnira kojem je domaćin Skoplje. Utakmica BiH - Turska igra se od 18 sati.

Kvalifikacije za EP:
Sjeverna Makedonija - BiH 3:1 (28:26, 25:21, 23:25, 25:19)

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.