open-navfaktor-logo
search
Manifestacija
"Odbrana BiH-Igman 2020": Mladima prenijeti šta je BiH bilo namijenjeno 1992-1995.
Uz prisustvo predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića, sutra će na u otvorenom amfiteataru Memorijalnog centra Kovači u Sarajevu biti zvanično otvorena 20. manifestacija "Odbrana BiH-Igman 2020".
05.08.2020. u 13:34
get url
text

Pokrovitelji ovogodišnje manifestacije su članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović. U multimedijalnoj sali Memorijalnog centra Kovači tim povodom je održana konferencija za novinare na kojoj je prezentiran i planirani program aktivnosti ovogodišnje manifestacije.

Zbog aktuelne situacije oko pandemije COVID-19, manifestacija će biti održana u sjeni koronavirusa, odnosno uz poštivanje svih mjera nadležnih organa. Kako navode organizatori, u kontekstu samih sadržaja neće biti većih izmjena, a ono što je glavna razlika u odnosu na prethodne godine jeste da će centralnom dijelu manifestacije na Igmanu moći prisustvovati maksimalno 100 ljudi, što je u skladu s preporukama nadležnih organa.

Poziv građanima: "Ostani kući i posvjedoči"

Moto manifestacije inače je "Dođi i posvjedoči", no zbog COVID-19 i opasnosti od širenja virusa, ove godine manifestacija je organizovana pod motom "Ostani kući i posvjedoči", što je ujedno i poziv svim građanima koji inače dolaze i imali su namjeru i ove godine doći na Igman, da ostanu u svojim domovima i manifestaciju proprate kroz medije.

Konferencija za novinare počela je intoniranjem državne himne BiH i učenje fatihe i minutom šutnje za duše prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetebegovića, nedavno preminulog ministra za boračka pitanja FBiH Salke Bukvarevića, koji je bio član organizacionog odbora manifestacije, te za duše svih šehida i poginulih boraca BiH.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo (KS) Hajrudin Grabovica je, podsjećajući kako se ovogodišnja manifestacija organizuje i sjeni pandemije COVID-19, poručio da ove godine posebna uloga pripada medijima koji će na dostojanstven način prenijeti sve aktivnosti, odnosno ulogu i značaj ove manifestacije.

Ministar Grabovica podvlači kako se, bez obzira na uslove kakvi jesu, ove i ovakve manifestacije moraju održavati.

- Mi moramo najmađim naraštajima prenositi šta se dešavalo u najetežem periodu za BiH 1992-1995. Da bismo znali ko smo, kamo idemo i šta nam je bilo namijenjeno, moramo izučavati našu historiju i podučavati mlade naraštaje onome šta nam je bilo namijenjeno - rekao je Grabovica.

"Ideje i ideologije s početka 90-ih nisu mrtve"

Prema njegovim riječima, "veličanje i negiranje genocida, negiranje Udruženog zločinačkog poduhvata (UZP) te nagrađivanje i dodjele odlikovanja presuđenim ratnim zločincima, odnosno osumnjičenim, dovoljno pokazuje svima nama da ideja koja je zacrtana nekad mnogo ranije, koja je trebala biti realizovana u periodu 92-95., još nije mrtva".

- Pred očima Evrope i svijeta pokazali smo da smo branili ne samo civilzaciju i demokratiju, već i druge i drugačije. Ovih dana, u okviru manifestacije imamo pomen i počast u crkvama i sinagogama onima koji su bili patriote i dali živote za BiH. Sve te vjerske objekte jednako čuvala Armija BiH - poručio je Grabovica, napominjući kako na drugim mjestima, gdje je počinjen genocid, sve to je imalo jedan drugačiji oblik.

Iako će manifestacija “Odbrana BiH – Igman 2020” zvanično biti otvorena sutra u 12:00 sati, aktivnosti ovogodišnjeg obilježavanja praktično su već počele. U ponedjeljak je u spomen na sve pripadnike Armije BiH koji su bili pravoslavne vjeroispovjesti održan parastos u Staroj pravoslavnoj crkvi u Sarajevu, a danas je za katoličke pripadnike Armije BiH održana misa zadužnica u Crkvi Ćirila i Metoda, također u Sarajevu. Osim toga, u amfiteatru Kovači danas je otvorena i izložba "Domovina u srcu".

Zvanično otvorenje manifestacije biće održano sutra u 12:00 sati na otvorenom amfiteatru Memorijalnog centra Kovači, gdje je planirano i obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića. Prije otvaranja planirano je polaganje cvijeća na mjestima stradanja građana Sarajeva: Alipašina džamija, Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995., Vječna vatra, Markale, Kovači. 

Istog dana će na otvorenom amfiteatru Memorijalnog centra Kovači biti izvedena predstava “Hadžera”, a u organizaciji Vojnog muftijstva u ratnoj džamiji Igman će biti proučen mevlud i zikr, s oko 50 učesnika u džamiji. Za petak, 7. augusta, planirano je odavanje počasti na šehitlucima i spomen obilježjima na planini Igman (Grkarica, Proskok, Veliko polje, Mrazište, Brezovača). Na Priskoku, na Bjelašnici, biće održan i čas historije Udruženja generala BiH.

Centralni dio manifestacije počinje u petak, u12:30 sati, na platou/musalli Ratne džamije Igman. Planiran je doček ratnih zastava, obraćanje predstavnika Organizacionog odbora, zatim klanjanje džuma-namaza, a program će biti završen dovom za domovinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.