open-navfaktor-logo
search
Faktor saznaje
Odluka Centrale: SBB ukida funkcije sekretara i zatvara većinu kancelarija u TK
Centrala Saveza za bolju budućnost (SBB) donijela je odluku da se ugovori o zakupu prostorija za potrebe općinskih i gradskih odbora ove stranke neće produžiti čak u 10 od ukupno 13 općina Tuzlanskog kantona. Također, odlukom Centrale ukinuti su ugovori o radu sekretara općinskih i gradskih odbora.
06.04.2021. u 15:30
get url
text
SBB je u Tuzli morao preći u nove prostorije

SBB bi trebao zadržati stranačke prostorije samo u Tuzli, Kalesiji i Banovićima, s tim da se Gradski odbor Tuzla morao preseliti u nove prostorije, jer je po nalogu Centrale, zakup mora biti smanjen na maksimalno 800 KM. U Kalesiji i Banovićima stranka, kako saznajemo, plaća zakup koji iznosi od marku do marku i po po kvadratnom metru prostora, pa su izdaci za njih neznatni.

U Tuzli se Gradski odbor SBB-a se prije 20-ak dana smjestio u nove prostorije na Sonom trgu, u vlasništvu Grada Tuzle, a novošću su se pohvalili na na Facebooku. Tuzlanski SBB ranije je bio smješten u velikom prostoru u dijelu Tržnog centra "Pasaž" na tuzlanskom Korzu, a kako nezvanično saznajemo mjesečna zakupnina išla je debelo preko hiljadu KM.

U dokumentu o ukidanju ugovora sekretarima i prekidu zakupa prostorija za stranačke organizacije u TK stoji da je razlog za izmještanje tuzlanskog ogranka pad broja vijećnika, dok za druge općine nije dato objašnjenje, ali se ono može tražiti u katastrofalnom rezultatu na posljednjim lokalnim izborima.

Jedini izuzetak je Općinski odbor u Kalesiji koji je 2016. godine imao jednog vijećnika, a sada ih imaju tri te Gračanica gdje nisu imali niti jednog, a sada su dobili jednog. U Tuzli su, pak, spali sa četiri na tri, a u preostalih osam općina SBB ima po jednog vijećnika. U Čeliću i Teočaku nisu parlamentarni, a nisu to bili ni na izborima 2016. godine. Kada se podvuče crta, sa 21 vijećnika u 2016. godini SBB je u TK došao na 14, s tim da ih je šest iz dvije općine, a u ostalih osam su s jednim vijećnikom postali potpuni politički marginalci.

Da li je odluka o kresanju stranačke infrastrukture trajna ili privremena nismo uspjeli saznati. Ono što smo uspjeli pouzdano saznati je to da pokušaj promjena unutar SBB-a na nivou TK, koji je predvodio predsjednik OO SBB-a Kalesija Elvir Rožnjaković i donedavni kantonalni ministar prostornog uređanja i zaštite okolice, nije uspio. Naime, Rožnjaković je imao ambiciju da postane predsjednik SBB-a u TK, a za svoj pokušaj imao je zaleđinu jedinog pozitivnog stranačakog rezultata na Lokalnim izborima. Međutim, za povjerenika u TK izabran je nekadašnji ministar zdravstva u Vladi TK Bahrudin Hadžiefendić koji se na posljednjim Lokalnim izborima nije pojavljivao, a na Općim izborima iz 2018. godine, nije uspio ući u Državni paralament.

Dobro upućeni u odnose unutar SBB-a TK, kažu nam da Nedžad Hamzić, kantonalni zastupnik i predsjednik GO SBB-a Tuzla i dalje upravlja većinom procesa unutar stranke, a to čini preko odanih kadrova s kojima je interesno povezan. Njemu i odgovara ukidanje sekretara i stranačkih prostorija, jer bi suprotno značilo postojanje kritične maske koja može analizirati katastrofalne rezultate. Ovako je ova politička partija postala zapravo interesna grupa od koje pojedinci profitiraju.

Elvir Rožnjaković je, pak, krajem januara "nagrađen" time što je postao savjetnik federalne ministrice okoliša i turizma Edite Đapo. Time je iz TK pomjeren u Sarajevo, a struktura koju drži Hamzić ostala je netaknuta.

SBB je već dva izborna ciklusa u slobodnom padu, a posljednje odluke Centrale vezane za stranačku infrastrukturu više ukazuju da se "radnja zatvara" nego da se traži izlaz.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.