open-navfaktor-logo
search
Biti ili ne biti
Odluka o Kosovu, Lavrov je bio jasan: Vučić mora izbrati hoće li sjediti u američkoj ili ruskoj stolici
Zvaničnici Srbije i Kosova prihvatili su poziv Bijele kuće na dijalog te će 27. juna otići u Washington kako bi uz posredovanje američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegovog izaslanika Richarda Grenella pokušali pronaći kompromis.
20.06.2020. u 15:34
get url
text

Dijalog Beograda i Prištine u zastoju je više od godinu i po nakon uvođenja stopostotnih carinskih taksi na robu iz Srbije u znak odmazde za diplomatske kampanje Beograda koji je lobirao za povlačenje priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova te protiv prijema Kosova u međunarodne organizacije.

Ove sedmice svjedoci smo ruske diplomatske ofanzive u Srbiji. U posjeti Beogradu boravio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. Po zadatku Brisela u pohodu na Balkan bio je i specijalni izaslanik EU-a za dijalog Prištine i Beograda Miroslav Lajčak.

Boravio je u trodnevnoj posjeti Prištini, gdje je razgovarao sa kosovskim čelnicima. Poručio je da mu je namjera da se dijalog završi za nekoliko mjeseci, ali da EU želi da se strane slože, a ne da budu prinuđene da prihvate sporazum.

Ponovio je da je saradnja EU-a i SAD-a na Balkanu uvijek bila uspješna, ali da ne može komentarisati sazivanje sastanka u Bijeloj kući.

Naredne sedmice on će posjetiti i Beograd, a potom odrediti tačan datum sastanka u Briselu za nastavak dijaloga, a što će biti ubrzo, te da će Kosovo u dijalogu voditi premijer Avdullah Hoti.

Dolasku Lajčaka na Kosovo prethodio je poziv Prištini i Beogradu izaslanika američkog predsjednika Richarda Grenella za sastanak u Bijeloj kući 27. juna.

Uz Grenellovo ime sve vrijeme spominje se korekcija granica, ideja koja se pojavila prije dvije godine o razmjeni teritorija Srbije i Kosova: Beograd bi dobio sjever Kosova, a Priština većinski albansku Preševsku dolinu. U Briselu ovakvu ideju smatraju greškom velikih razmjera koja bi imala utjecaja na stanje na Balkanu, ali i globalno. 

Grenell se ogradio od ove ideje, netom pred sastanak u Washingtonu. Za Fox News  je kazao da ta ideja o razmjeni teritorija nije njegova niti Trumpova, već da je potekla od Johna Boltona, bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost. 

U danu kada Lajčak odlazi iz Prištine (18. juni), u Beograd je doputovao Lavrov. Osim što je njegova pojava u Srbiji, gdje se sastao sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem, direktna podrška njemu pred izbore 21. juna, Moskva šalje poruku, a što je Putinov ministar jasno i kazao, da stoji uz Beograd kada je riječ o rješavanju kosovskog pitanja. Istovremeno, posjeta Lavrova više je nego jasna poruka Kremlja da se ne odriče svojih globalnih interesa na Balkanu.

Sudeći po Vučićevim komentarima o predstojećem sastanku u Bijeloj kući, očigledno je da pokušava u ovoj političko-diplomatskoj trgovini profitirati što više može za Srbiju, ali i sebe lično.  

Poručio je da ne ide u Washington s bijelom zastavom te ne zna šta će SAD ponuditi, no zna da Brisel traži od Srbije prestanak protivljenja članstva Kosova u UN-u.

- Vučić ne može naslutiti šta predlaže Bijela kuće za Kosovo, no drukčije je kad je riječ o EU - rekao je on dodajući:

- Mislim da je njihova (EU) ideja sada da nam kažu neka se mi ne protivimo članstvu Kosova u UN-u, ali ne znaju šta da nam ponude. Dakle, da ne moramo formalno priznati Kosovo, ali neka se ne protivimo tome da dobiju stolicu u UN-u - rekao je istaknuvši da će sastanak u Bijeloj kući biti "statusni pregovori“ pod okriljem EU-a.

Vučić očekuje od Evrope poruku Srbiji da će postati članicom Unije "za nekoliko godina".

- I onda nismo u lakoj situaciji, ali to nije dovoljno. Srbiji mora biti ponuđeno mnogo više - ocijenio je Vučić, ne ulazeći u detalje šta je to što će tražiti od EU-a.

Srbijanski predsjednik je poručio kako bi "voljeli tješnju saradnju između EU-a i Bijele kuće".

- Ne bismo imali ništa protiv toga da ambasador iz EU-a bude prisutan. Kada razgovaramo, mi pričamo i o evropskom putu. Zatim ćemo pričati i s našim prijateljima, da vidimo šta oni misle - rekao je Vučić.

Rekao je da je od Lavrova dobio informacije koje su ga dodatno zabrinule.

- Čeka nas težak period u kojem ćemo se suočiti sa velikim pritiscima da bi se ostvarili neki planovi koje mi zvanično i nezvanično nismo dobili, ali na osnovu nekih ocjena naših ruskih prijatelja, čini se da ćemo morati da budemo izuzetno obazrivi i u praćenju svake ideje koja nam se bude predstavljala - istakao je on.  

Za tri ili četiri dana, dodao je, trebalo bi da otputuje u Moskvu gdje će imati sastanak sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

- Gdje ćemo dodatno razmijeniti ocjene, iskustva i saznanja koje imamo o događajima i odnosima na međunarodnoj areni i kako Srbija može da izdrži i na najbolji mogući način sačuva svoje interese – naveo je on dodavši da ga očekuju i razgovori i sa najvišim evropskim zvaničnicima u narednih četiri ili pet dana, a potom i put u Washington, o čemu je razgovarao s Lavrovom.

Šta je to što mu je Lavrov otkrio? Zbog čega je Vučić zabrinut?

Poruka Moskve je više nego jasna. Rusija ne prihvata podjelu Kosova, Rusija ne prihvata nezavisno Kosovo i spremna je spriječiti njegovo priznavanje u Vijeću sigurnosti BiH. Također, jasno je srbijanskom predsjedniku kazano da ne može više sjediti na dvije stolice, američkoj i ruskoj, te da se mora odlučiti.

Ukoliko Vučić ostane pri obećanju koje je dao Amerikancima, Putin je preko Lavrova poručio Vučiću da podnese ostavku, te da se raspišu prijevremeni predsjednički izbori.

Ukratko, odluči li se Vučić za američku ponudu, a to je direktan ulazak u Evropsku uniju, izgubit će snažnu podršku Moskve koju je imao sve ovo vrijeme.   

- Mala je Srbija da bi mogla da zapovijeda Bijeloj kući – očajnička je Vučićeva poruka, koji je u ovoj političkoj igri došao do zida.

Portparolka Ministarstva vanjskih poslova Rusije Maria Zakharova koja je sa Lavrovom boravila u Beogradu, na društevnim mrežama objavila je zanimljivu fotografiju uz jako indikativan komentar, koji ustvari otkriva sve. Zna se ko svira, a ko mora plesati uz tu muziku. 

- Dačić je poklonio Lavrovu gitaru kako bi svirao. Lavrov je poklonio Dačiću mikrofon kako bi pjevao. A za one koji plešu, nema poklona - objavila je ona.

 
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.