open-navfaktor-logo
search
Finale u Kölnu
Odluka pada večeras: Sevilli šesta ili Interu četvrta titula Evropske lige
Ovosezonsko izanje Evropsko lige večeras će dobiti konačni epilog. U finalu, koj se igra u Kölnu, sastaju se Sevilla i Inter.
21.08.2020. u 08:50
get url
text

Za tim iz Andaluziju ovo će biti ukupno šesto finale u drugom najjačem evropskom klupskom takmičenju, a u pet prethodnih upisala je isto toliko pobjeda. Redom su padali Middlesbrough (2006.), Espanyol (2007.), Benficu (2014.), Dnipro (2015.) i Liverpool (2016.).

U posljednje dvije sedmice Sevilla je u nastavku takmičenja u Evropskoj ligi ostvarila tri pobjede uz primljen samo jedan pogodak. Prvo je u osmini finala svladala Romu 2:0, potom Wolverhampton 1:0, da bi u polufinalu nadigrala Manchester United s 2:1.

Sevillin večerašnji rival deset godina je čekao na nastup u finalu jednog od evropskih kupova. Tada je u završnici Lige prvaka sa 2:0 bio bolji od Bayerna iz Munchena za svoj treći naslov prvaka Evrope. I u ovom takmičenju Inter ima tri trofeja, sva tri osvojena u 90-im godinama prošlog stoljeća, 1991. je u finalu nadigrao Romu, 1994. Austriju iz Salzburga, a 1998. Lazio.

U dosadašnja tri nastupa, otkako je nastavljena Evropska liga, Inter je primio samo jedan pogodak, a postigao ih je devet. Italijanski sastav u osmini finala je sa 2:0 porazio Getafe, zatim je u četvrtfinalu sa 2:1 svladao Bayer iz Leverkusena, da bi u polufinalu deklasirao Shakhtar iz sa 5:0.

- Imam jako dobr grupu fudbalera koji uvijek žele napredovati, a sada imaju i priliku učiniti nešto historijsko. Možemo biti ponosni što smo u finalu, ali iz iskustva znam kako se pamte samo pobjednici, jer sam tokom igračke karijere nastupio u četiri finala Lige prvaka, ali pobijedio sam samo jednom, dok sam u preostala tri navrata izgubio. Ta činjenica trebala bi nam dati dodatnu motivaciju - rekao je Antonio Conte, trener Intera.

Bivši selektor Španije Julen Lopetegui, koji je Sevillu doveo u njeno šesto finale Evropske lige respektuje protivnika.

- Inter je ekipa puna igrača svjetske klase, ali mi smo odlučni odigrati odličnu utakmicu. Morat ćemo usmjeriti utakmicu na način da koristimo vlastite jake strane te na terenu igrači moraju raditi jedni za druge. Naš protivnik natjerat će nas da budemo na svojoj najvišoj razini - kazao je Lopetegui.

Finale Evropske lige počinje u 21 sat, a pravdu u njemu će dijeliti holandski arbitar Danny Makkelie.

Vjerovatni sastavi:
SEVILLA (4-3-3): Bounou - Jesus Navas, Kounde, Diego Carlos, Reguilon - Banega, Fernando, Jordan - Suso, En-Nesyri, Ocampos

INTER (3-5-2): Handanovič - Godin, De Vrij, Bastoni - D'Ambrosio, Gagliardini, Brozović; Barella, Young - Lukaku, Lautaro

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.