open-navfaktor-logo
search
Imao je tri želje
Odrastao bez roditelja i u siromaštvu: Dobrotvor iz srednje Bosne svom selu ostavio više od milion KM
Priča o kreševskom dobrotvoru Ivi Mediću, koji je svome selu Vranci ostavio bogatstvo dobija svoj epilog.
24.03.2023. u 12:27
get url
text
get url
text

Načelnik Kreševa Renato Pejak za sutra je najavio izlazak mašina koje će u narednim mjesecima izgraditi kolektor, te prošiti i asfaltirati puteve do ovog sela. Novac, kojeg je Medić oporukom ostavio općini, bit će dovoljan da sve što je zamislio bude izgrađeno.

Prvu pločicu zahvale Ivo Medić u Vrancima je dobio prije tačno 20 godina. Tada je proveo prvu rasvjetu u neko kreševsko selo. Postoji anegdota, kako su se mještani jedne večeri vraćali iz kavane, i ništa se nije vidjelo. Medić je tada obećao da će provesti rasvjetu i uskoro je stigla.

- Svi imaju neku anegdotu sa njim, svi će ga rado spomenuti i svi ćemo se možda i nasmijati, ali Ivo je stvarno bio plementi čovjek - rekao je Ivica Kresić, mještanin sela Vranci, piše Centralna.ba.

Čovjek, koji je sa dvojicom braće, kao dječak, ostao bez roditelja, odrastao je u siromaštvu, a novac je zaradio kao majstor u Njemačkoj. Proizvodio je precizne hirurške instrumente.

- Veliki je majstor bio, i priznat i ovdje u čeliku kada je radio, imao je prvog "fiću" u općini Kreševo. Zamislite sada, dijete, siroče, koje je odraslo, bez roditelja, gladno, da ostvari nekakav svoj napredak i kao čovjek i kao građanin - rekao je Kresić.

Prvi je, i vjerovatno jedini koji je svoje bogatstvo ostavio općini, tj. njegovom selu Vranci u kome danas živi 20-ak mještana.

- To je 659 hiljada eura, odnosno milion i 288 hiljada KM, od pokojnog Ive Medića, gdje je jasno pokojnik u svojoj oporuci naglasio da za svoje selo želi uraditi kolektor, druga je želja proširenje saobraćajnice koja vodi do sela i treća je asfaltiranje od Kreševa do Vranaca novim asfaltom u cijelosti - rekao je Renato Pejak, načelnik Kreševa.

Prve mašine na terenu će biti već sutra, najavljuje načelnik, a ove godine bi radovi trebali biti završeni. Ovakav posao Kreševo, općina sa manje od 5.000 stanovnika, može planirati za desetak godina.

- Sa ovom ostavštinom naš budžet je više od pet miliona KM, međutim, ako se oduzmu sredstva koja nisu redovna, realan je budžet 2,5-2,7 miliona KM - dodao je Pejak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.