open-navfaktor-logo
search
Titula za Osaku
Oduzet joj gem: Pobješnjela Serena izgubila u finalu US Opena
Naomi Osaka ostvarila je veliki rezultat, a meč su obilježili ispadi poražene Serene Williams
09.09.2018. u 09:20
get url
text

Naomi Osaka postala je prva japanska osvajačica Grand Slama pošto je u dramatičnom finalu US Opena pobijedila Serenu Williams 6:2, 6:4.

Serena je pobjesnila u drugom setu te sudiju Carlosa Ramosa nazvala lopovom zbog čega je kažnjena oduzimanjem gema, te je na kraju i poražena.

Dvadesetogodišnjoj Osaki trebalo je tek nešto više od pola sata da dobije prvi set. Drama se desila u drugom setu nakon što je Serena upozorena od sudije za "coaching". Njen trener Patrick Mouratoglou joj je gestikulirao uzdignutim palčevima, te ju je sudija upozorio, na što je ona zapjenila i kazala da je to samo bilo u znak podrške, a ne zbog ikakvog savjetovanja.

Potom je povela s 3:1 u drugom setu i potpuno se vratila u meč. A onda je napravila dvostruku grešku na brejk-loptu i od bijesa razbila reket i za to dobila kazneni poen budući da je već imala upozorenje. Serena je potpuno izgubila živce i urlala na sudiju tražeći mu izvinjenje.

Potom Osaka uzima i drugi brejk došavši u vodstvo 4:3, a onda je Serena sjela na klupu i ušla u novu raspravu sa sudijom kojeg je nazvala lopovom. Koštalo ju je to oduzetog gema, te je Osaka povela sa 5:3. Serena je potpuno izgubila živce, vikala na sudiju, tražila da na teren izađu supervizor i glavni sudija turnira, te je na kraju i zaplakala.

Govorila je kako se muški igrači znaju ponašati puno gore od nje, ali da se njih ne kažnjava zbog toga, no sudijska odluka ostala je nepromijenjena, uz veliko negodovanje publike.

Osaka se međutim nije dala zbuniti te je na kraju slavila pobjedu za svoj prvi Grand Slam u karijeri.

Serena je i ranije imala okršaja sa sudijama, a posebno je upamćen ostao onaj od prije devet godina kad je linijskoj sutkinji na meč-lopti protiv Kim Clijsters prijetila da će joj gurnuti lopticu u grlo. Meč je izgubila, te je kažnjena sa 10.000 dolara, a na kraju se izvinila zbog incidenta koji je i sama nazvala nedopustivim.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.