open-navfaktor-logo
search
Saopćenje za javnost
Oglasila se porodica Đoković: Bit ćemo tu da podijelimo udarce koje je primio
Porodica Novaka Đokovića, koji je danas deportovan iz Australije, saopćila je da je razočarana odlukom o otkazivanju vize i da su prevladali "politika i drugi interesi".
16.01.2022. u 16:29
get url
text

Tročlano vijeće Saveznog suda jednoglasno je odbilo žalbu Đokovića na ukidanje vize, pa je on deportovan iz Australije i neće braniti titulu na Australian Openu.

VEZANI TEKST - Đokovićev otac podijelio poruku fanova: Završio je pokušaj atentata, 50 metaka Novaku u prsa

- Veoma smo razočarani odlukom Federalnog suda i činjenicom da Novak mora da napusti Australiju. Ovde nije u pitanju bio samo sport i igranje na prvom Grand Slamu u sezoni, na kojem Novak dominira već deceniju, već i politike i svih interesa koji su u ovom slučaju prevladali.

I pored skandaloznog ponašanja prema Novaku, vjerovali smo da će sport pobijediti - navodi se u saopćenju porodice Đoković.

Odluku o ukidanju vize doneo je ministar za imigracije Alex Hawke, jer bi po njegovom mišljenju, prisustvo nevakcinisanog igrača moglo da podstakne protivljenje vakcinaciji protiv koronavirusa, ali i zbog zabrinutosti za javno zdravlje.

- Vjerovali smo da će biti uvažena činjenica koju je sud potvrdio, da Novak ima validnu vizu, da će pravda biti zadovoljena i da nikakvi "javni interesi" neće biti izgovor za odluku koja je donesena - piše u saopćenju.

Porodica je navela da su ovo teški momenti za sve, pogotovo za prvog tenisera svijeta i da sada mora da mu pruži najveću podršku.

VEZANI TEKST - Kažnjen sa 500.000 dolara: Đoković više nikada neće igrati Australian Open?

- Bit ćemo tu da podijelimo udarce koje je primio, da mu pomognemo da vrati energiju, vjeru u ovaj sport, prije svega u fair-play koji je ovdje u potpunosti izostao. Ponosni smo na njega i snagu koju je pokazao i borbi koju je dostojno vodio.

Vjerujemo da će iz ove situacije izaći jači i da će vrijeme pokazati ono što je nesporno uvijek do sada potvrđivao, a to je da je veliki šampion i čovjek - navodi se u saopćenju.

Đoković je danas deportovan iz Australije, a do vrata aviona dopratila ga je policija. Dobio je i trogodišnju zabranu ulaska u ovu zemlju, a uz to je kažnjen sa 500.000 dolara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.