open-navfaktor-logo
search
Kako gledati Zmajeve
Ogroman broj navijača BiH negoduje: Hladan tuš i u oktobru?
Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine odigrala je dvije utakmice Lige nacija (Italija, Poljska), a ogroman broj navijača Zmajeva bio je uskraćen za TV prijenos.
10.09.2020. u 08:21
get url
text

U doba pandemije, kada su zbog koronavirusa zatvoreni stadioni širom svijeta, jedini način da prate sportska dešavanja fanovi imaju iz udobnosti svoga doma. U Bosni i Hercegovini je specifična situacija i gledaoci su primorani snalaziti se na razne načine, barem kada su utakmice nacionalnog tima u pitanju.

Prava prijenosa Lige nacija od UEFA-e je otkupila United Media, a u Bosni i Hercegovini utakmice ekskluzivno emitira Nova BH. Ništa čudno, ali početkom ove godine nastali su problemi na relaciji Nova BH - kablovski operateri.

Signal Nove BH ne dopire do većine domova u Bosni i Hercegovini. Ova televizija "izbačena" je sa liste kanala kod vodećih operatera BH Telekoma, Eroneta, m:tela i kompanija u njihovom vlasništu.

- Nova BH, pozivajući se na svoj bogat sadržaj, od početka godine u ugovor o distribuciji svog kanala uvela je taksu od 0,60 eura po korisniku, što operaterima nije bilo prihvatljivo - saopćeno je sredinom januara ove godine iz BH Telecoma.

Dakle čast i privilegiju da gledaju utakmice reprezentacije imaju fanovi koji posjeduju antene i signal zemaljske mreže, korisnici usluga Telemacha, Total TV-a i nekih manjih kablovskih operatera.

Ista situacija s TV prijenosom čeka nas i 8. oktobra, kada Bosna i Hercegovina igra utakmicu godine, a to je polufinale baraža protiv Sjeverne Irske.

Mnogi su kivni na BHRT što nije otkupio prava prijenosa nacionalnog tima. Međutim, jasno je da BHRT na tenderu nije bio konkurentan.

VEZANI TEKST - Medijski "rat": Više od pola BiH ne može gledati Zmajeve, a direktor BHRT-a kaže...

BHRT je učestvovao na tenderu za kupovinu prava utakmica Lige nacija, kvalifikacija za EURO 2020 i EP (koje je prodavala UEFA), ali je United Media ponudila mnogo veći iznos (nezvanično, razlika je oko dvadesetak miliona KM) i na kraju je "pobijedila".

United Media, odnosno TV kanali u njihovom vlasništvu dominira i regionom. Utakmice reprezentacije Hrvatske u Ligi nacija prenosi tamošnja Nova TV, a u Srbiji nedavno pokrenuta Nova S. U međuvremenu je HRT od United Medie uspio otkupiti prava prijenosa Evropskog prvenstva 2020.

U Sloveniji je vlasnik prava od 2016. godine United Media. Ranije je utakmice od ove kompanije otkupljivala državna televizija, što u novoj sezoni Lige nacija nije slučaj jer se mečevi emitiraju na Sport klubu.

Kako sada stvari stoje, jedini način da navijači u narednom periodu prate svoje miljenike putem malih ekrana je da "rat" završi primirjem, odnosno dogovorom operatera i TV Nova.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.