Granični prijelazi su za saobraćaj blokirani od 20. septembra, kada je Vlada Kosova zabranila ulazak vozilima s registracijom Srbije. Srbi sa sjevera Kosova deveti dan blokiraju saobraćaj na graničnim prijelazima Jarinje i Brnjak.

Srbi protestiraju i zbog prisustva specijalnih jedinica kosovske policije na sjeveru Kosova.

VEZANI TEKST - Vojska Srbije nadlijelatala Jarinje, tenzije i dalje rastu

U blizini prijelaza bila su oklopna vozila snaga sigurnosti Srbije, a prostor oko Brnjaka i Jarinje u više navrata nadlijetali su avioni Vojske Srbije.

Mjera zamjene registarskih oznaka prilikom ulaska u Srbiju građana Kosova s kosovskim tablicama provodi se deset godina.

Kako javlja novinar Al Jazeere Zoran Kosanović sa graničnog prijelaza Jarinje, situacija je trenutno mirna, a saobraćaj je i dalje blokiran. Putnici koji dolaze iz pravca Beograda i idu ka Sjevernoj Mitrovici ili Prištini, pješice prelaze ovaj prijelaz. Zatim idu otprilike kilometar do prve blokade i onda još par kilometar duž parkiranih kamiona koji su blokirali saobraćaj na ovom prijelazu, a slična situacija je i na prijelazu Brnjak.

KFOR je jučer saopćio da će pojačati patrole na čitavom Kosovu, pa i na sjeveru. Ono što se nezvanično spekuliše je da će jedinice KFOR-a zamijeniti kosovske jedinice u blizini prijelaza Jarinje i Brnjak. Međutim, zvaničnih potvrda takvih informacija nema.