open-navfaktor-logo
search
Sud u Splitu
Oliver Knezović oslobođen optužbi za ubistvo Vedrana Puljića, ali ide u zatvor
Oliver Knezović pravomoćno je oslobođen za ubistvo navijača Sarajeva Vedrana Puljića u neredima koji su se dogodili 4. oktobra 2009. godine u Širokom Brijegu.
22.02.2022. u 12:47
get url
text

Županijski sud u Splitu u ponedjeljak je Knezovića proglasio krivim za izazivanje opće opasnosti, zbog čega je osuđen na četiri godine zatvora, a morat će platiti i troškove postupka, objavio je Dalmatinski portal.

Suđenje Knezoviću najprije je započeto u BiH, ali postupak je prebačen u Hrvatsku jer Knezović ima prebivalište u Zagrebu. Optužnica je potvrđena, a onda je slučaj odlukom Vrhovnog suda delegiran u Split. Smatrali su, naime, da će rekonstrukciju na mjestu događaja lakše obaviti sud u Splitu, nego onaj u Zagrebu.

VEZANI TEKST - "Dvanaest godina ničega": Nema istine za Vedrana
 

Te nedjelje oko 400 navijača FK Sarajevo, među kojima i Vedran Puljić, zaputilo se na utakmicu u Široki Brijeg. Navijači Sarajeva pripremali su se da u Širokom Brijegu na taj dan proslave rođendan grupe "Horde zla".

Sat prije početka utakmice došlo je do sukoba ispred stadiona Pecara. Sukobili su se navijači Sarajeva, policija i lokalno stanovništvo. Iako je svaka utakmica Sarajeva i Širokog Brijega utakmica visokog rizika, taj dan je policija, većina njih, bila u Mostaru kao podrška kolegama u susretu Veleža i Zrinjskog.

Nakon sveopće drame sukob se završio, a epilog je bio jedan ubijeni i više povrijeđenih.

Zbog ubistva Vedrana Puljića i pokušaja ubistva više osoba uhapšen je Oliver Knezović. Istu noć pobjegao je iz pritvora Policijske uprave Široki Brijeg, skokom sa drugog sprata zgrade policijske uprave.

Knezović je naknadno uhapšen u Hrvatskoj, čije državljanstvo također posjeduje, a 2017. godine došlo je do izmjene optužnice prema kojoj se on više nije teretio za ubistvo Vedrana Puljića, već za pokušaj ubistva i opasnu radnju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.